RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вчені виявили "п'ятий шар" Землі: відкриття змусить переписати підручники

Геологи Австралійського національного університету, вивчаючи дані Міжнародного сейсмологічного центру про хвилях, які рухаються всередині Землі, виявили докази існування самого внутрішнього ядра нашої планети, яке відрізняється за своєю структури від інших відомих верств.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

У повідомленні говориться, що вчені помітили зміни в структурі заліза у внутрішньому ядрі, які передбачають нову "межу", що тягнеться приблизно на 650 км від центру Землі.

"Це дуже захоплююче - і може означати, що нам доведеться переписувати підручники!" - заявила з цього приводу провідний автор дослідження Джоан Стівенсон.

Як відомо, в даний час в підручниках по геології стверджують, що Земля має чотири шари: кору, мантію, зовнішнє ядро і внутрішнє ядро. Про п'ятий шар існували припущення ще більш десяти років, але виявити його до цього часу було неможливо.

За словами Джоан Стівенсон, зміни хвиль виявили незначні відмінності в структурі заліза, коли вони рухалися крізь внутрішнє ядро.

Ці зміни, ймовірно, демонструють дві окремі події охолодження в історії Землі, які відбулися в певний момент в ранні роки еволюції планети - 4,5 мільярда років тому.

"Деталі цієї великої події все ще залишаються загадкою, але ми додали ще одну частину загадки, коли справа дійшла до наших знань про внутрішнє ядро Землі", - додала дослідниця.

Як повідомляв "Апостроф", раніше британські вчені виявили, що Земля стала обертатися навколо своєї осі швидше, тому 2021 рік виявиться на кілька миттєвостей коротше.