RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Носороги, дельфіни та інші тварини: вчені з'ясували, хто ще може заразитися на коронавірус

Згідно з новим дослідженням, десятки ссавців, включаючи коней, дельфінів і кіз, можуть бути інфіковані SARS-CoV-2, вірусом, що викликає Covid-19.

Про це пише Daily Мail.

Китайські дослідники проаналізували клітини тварин в лабораторії, щоб визначити, які рецептори ACE2 сприяють розвитку інфекції.

Рецептори ACE2 мають форму, яка відповідає зовнішньому вигляду коронавірусу, ефективно забезпечуючи йому вхід в кровотік.

Результати дослідження показали, що 44 види ссавців, крім людини, включаючи домашніх тварин, домашню худобу і тварин, що мешкають в зоопарках і акваріумах, мали рецептор ACE2.

Експерти уточнили, що серед них - горили, кашалоти, носороги, коні, кішки, кози, хом'яки, велика рогата худоба, гігантські панди і леопарди.

Дослідження передбачає, що коронавірус може бути набагато більш поширеним, ніж вважалося раніше.

"Ми виявили, що SARS-CoV-2 може інфікувати широкий спектр ссавців-господарів, включаючи домашніх тварин, худобу і тварин, які зазвичай зустрічаються в зоопарках і акваріумах", - заявили вчені.

Ці види можуть піддаватися ризику передачі SARS-CoV-2 від людини до тварини або від тварини до тварини.

"Наше дослідження підкреслює важливість заборони незаконної торгівлі і споживання диких тварин і посилення важливості спостереження за тваринами, що перебувають в тісному контакті з людьми, як потенційними резервуарами зоонозів для запобігання спалахам в майбутньому", - наголосили автори дослідження.

Всього у п'яти тварин не було виявлено рецепторів ACE2 - мавп, коал, мишей, білкових мавп і чубатого капуцина.

Як повідомляв "Апостроф", член групи експертів ВООЗ Пітер Дасзак недавно заявив, що версія про передачу коронавірусу людям через кажанів - найбільш ймовірна.