RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Як виник Всесвіт: вчені заявили про існування ще одного типу темної енергії

Вчені з Данії зробили припущення, що в ранньому Всесвіті існувала інша форма темної енергії.

Нове дослідження публікує авторитетне видання Physical Review D.

Як відомо, Всесвіт виник в результаті Великого вибуху 13,8 мільярда років тому, а потім почав розширюватися, і це розширення триває досі.

Цю теорію підтримують більшість фізиків, але вони не згодні з існуючою інформацією щодо швидкості розширення Всесвіту. Це пов'язано з тим, що різні методи вимірювання дають різні значення цього вкрай важливого для космології параметра.

При обчисленні швидкості розширення вчені грунтуються на припущенні, що Всесвіт складається з темної енергії, темної матерії і звичайної матерії: майже 20% припадає на темну (про неї майже нічого не відомо) і звичайну, з якої складаються планети, зірки і галактики; а понад 70% - на енергію, за допомогою якої Всесвіт розширюється.

Група вчених з Центру космології і фізичної феноменології частинок Університету Південної Данії зробили припущення, що проблеми з суперечливими обчисленнями можна вирішити за допомогою допущення про існування на ранніх етапах еволюції Всесвіту ще однієї форми темної енергії.

"У нашій моделі ми виявляємо, що, якби в ранньому Всесвіті існував додатковий тип темної енергії, це одночасно і без протиріч пояснило б вимірювання наднового і фонового випромінювання. Ми вважаємо, що в ранньому Всесвіті темна енергія існувала в іншій фазі. Це схоже на то, як вода охолоджується і зазнає фазового переходу в лід з більш низькою щільністю. Таким же чином темна енергія в нашій моделі зазнає переходу в нову фазу з більш низькою щільністю енергії", - йдеться в публікації.

Вчені також додали, що під час фазового переходу раптово з'являються багато бульбашок, які розширюються і зливаються між собою, завершуючи процес. Якщо в модель закласти саме такий перехід темної енергії, то можна припустити, що на певному етапі еволюції Всесвіту швидкість його розширення змінюється.

Фото: ria.ru

Раніше ми розповідали, що вчені NASA завершили випробування "мисливця на інопланетян".