RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вчені знайшли останки вовків, яким 16 тис. років, і дізналися, як їх "перетворили" на собак: фото

Група вчених з Тюбінгенського університету досліджувала скам'янілості тварин і встановила, що перехід від вовків до собак, можливо, вперше стався близько 16 тисяч років тому.

Про це повідомляє Daily Mail.

Кістки стародавніх собак, яким тисячі років, були знайдені в печері Гнірсхеле. Їх аналіз показав, що стародавні люди одомашнили вовків між 14 000 і 16 000 років тому. Тоді перші їх представники жили в печері на південному заході Німеччини.

Стародавні люди приручили вовків з багатьох родоводів. Саме ця різноманітність дала початок всьому спектру порід, які є на сьогоднішній день.

З'ясувалося, що собаки, які жили в печері, мають величезну генетичну різноманітність. Аналіз показав, що п'ять собак з Гнірсхеле були майже такими ж різноманітними, як і всі породи собак, що зустрічаються в сучасному світі.

Вчені дізналися, що в той час були три типи собак: які харчувалися м'ясом великих тварин (мамонти), інші харчувалися невеликими ссавцями (олені, коні), треті мали раціон що складався в основному з дрібних ссавців (зайці).

"Близькість цих тварин до людей і ознаки досить обмеженого раціону дозволяють припустити, що між 16000 і 14000 років тому вовки вже були одомашнені і утримувалися як собаки", - сказав доктор Кріс Бауманн, провідний автор дослідження з Університету Тюбінгена.

Як повідомляв "Апостроф", в Канаді знайшли муміфіковане вовченя, якому 57 тисяч років.