RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Археологи виявили черепки посуду, якому 3,5 тис. років, з дивним "посланням": фото

В Ізраїлі вчені виявили глиняний осколок з написом, який допоможе пояснити, як перший в світі алфавіт потрапив в Левант з Єгипту в 1450 році до нашої ери.

Про це повідомляє HeratageDaily.

Осколок виявлений на місці стародавнього міста Тель-Лахис в 2018 році австрійською археологічної групою. Вчені лише недавно повідомили про своє відкриття.

Сам фрагмент має довжину трохи менше 4 сантиметрів. Як припускають вчені, це був фрагмент шийки керамічної чаші, привезеної з Кіпру. Він списаний темним чорнилом. Від повної написи збереглося лише кілька букв по діагоналі.

Переклад скрутний через розміри черепка. Вважається, що на ньому написана частина імені і слово «нектар» або «мед». Більшість літер схожі на єгипетське, яке використовувалося сотні років назад.

Ця знахідка - один з найбільш ранніх прикладів раннього алфавітного письма, знайдених в Ізраїлі. Історики вже давно виявили свідоцтва того, що алфавіт вперше з'явився на Синаї близько 1800 до н.е., а до 1300 до н.е. літери алфавіту вже зустрічалися в Леванте. Звідти він почав поширюватися по країнах Середземного моря. Нова знахідка доводить, що алфавіт в Левант принесли не завойовники-єгиптяни, як вважалося раніше.

Як повідомляв "Апостроф", археологи під час розкопок виявили фрагмент королівського меморіального тексту царя Ассірії Саргона II.