RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

NASA показало на відео, як танцюють чорні діри

Аерокосмічне управління США змоделювало, як чорні діри спотворюють і перенаправляють світло від виру гарячого газу, який оточує кожну з них.

Про це повідомляє NASA.

Як повідомив астрофізик NASA Джеремі Шніттман, на відео зображені зверхмассівні чорні діри. Одна з них має масу в 200 мільйонів більше Сонця, а інша - важить вдвічі менше.

Коли одна діра проходить попереду іншою, її гравітація на передньому плані перетворює її партнера в швидко мінливу послідовність вигинів. Спотворення видно, якщо світло від обох дисків переміщається по заплутаній матерії простору і часу поруч з чорними дірами.

Рух газу поблизу чорної діри змінює світність диска, в результаті чого збільшується яскравість боку, що обертається до спостерігача, і затемнюється та сторона, яка обертається в протилежну сторону.

Раніше Міжнародна команда астрономів за допомогою телескопа Event Horizon (EHT) отримала перше в історії зображення чорної діри в центрі галактики M 87, розташованої на відстані 55 мільйонів світлових років, в поляризованому світлі.