RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Британії на острові знайшли скарб з ініціалами, якому 370 років: фото

У південній частині британського острова Мен місцевий металошукач виявив кільце із золота і кришталю, яке, можливо, було виготовлено в кінці 17 століття на честь графа, якого стратили під час громадянської війни в Англії.

Про це повідомляє видання Livescience, опублікувавши фото знахідки.

Кільце було офіційно оголошено "скарбом", оскільки артефакт відповідає певним археологічним критеріям. Археологи датували його кінцем 1600-х років і визначили як траурне кільце періоду Стюарта (1603-1714) - такий тип коштовностей іноді роздавали на похоронах в пам'ять про людину, яка померла, часто на нього було нанесено ініціали.

Тонке золоте кільце діаметром 21,5 міліметра, увінчане кришталевим каменем шириною 12 мм, дійсно має дві декоративні літери, виконані золотою ниткою: ініціали JD. Припускається, що це кільце було виготовлено в пам'ять Джеймса Стенлі, 7-го графа Дербі і лорда Мена, який був прихильником роялістів під час громадянської війни в Англії (1642-1651).

"Листи і документи того часу показують, що він підписував своє ім'я як J Derby, тому ініціали JD були б придатними для нього", - заявила Еллісон Фокс, куратор археології Manx National Heritage.

Джеймса Стенлі стратили в жовтні 1651 року, всього через кілька років після смерті короля Карла I. Сьогодні на хресті Болтон-Маркет в Черчгейті є історична меморіальна дошка з написом "1651 рік. Джеймс, сьомий граф Дербі, обезголовлений недалеко від цього місця".

Згідно із заявою археологів, дружина Джеймса Стенлі, леді Шарлотта Дербі, ймовірно, зробила траурне кільце на його честь.

Як повідомляв "Апостроф", вчені, які ведуть розкопки в Іудейській пустелі в Ізраїлі, виявили рідкісний скарб древніх римських монет.