Вчені навчили бджіл "діагностувати" коронавірус: дізнаються хворих по запаху

Науковці з Нідерландів навчили бджіл визначати заражених COVID-19 по запаху. Вже після декількох хвилин тренувань бджоли змогли відрізнити заражені зразки за лічені секунди.

Про це повідомляється на офіційному сайті Вагенінгенского університету.

Відзначається, що в дослідженні брали участь 150 бджіл. Вчені тренували бджіл за методом Павлова, виробляючи у комах умовний рефлекс. Кожен раз, коли бджоли піддавалися впливу запаху зараженого зразка, вони отримували нагороду у вигляді водного розчину цукру. Бджоли витягали язички, щоб отримати ласощі. Після кількох повторень комахи зв'язали цукрову нагороду з певним запахом. Згодом бджоли навчилися ідентифікувати заражені зразки за лічені секунди та розгортати язичок біля них уже без винагороди.

Дослідники пояснили, що коронавірус, як і інші хвороби, викликає зміни в метаболізмі людини. Через це змінюється і природний запах тіла. Бджоли знаходять квітку за декілька кілометрів від них, тому їх легко навчити розпізнавати запах заражених COVID-19.

Вчені вважають, що розроблена ними технологія може бути застосована для діагностики в країнах з низьким доходом.

"Бджоли доступні в усьому світі, тому єдине, що потрібно людям, - це машина, щоб навчати бджіл. Компанія InsectSense вже розробила прототипи машини, здатної автоматично тренувати кілька бджіл одночасно, і біосенсора, який використовує навчених бджіл для діагностики", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, в Україні створюють вакцини від коронавірусу у вигляді таблеток.