RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Пішов на пошуки життя: китайський марсохід почав досліджувати Червону планету, фото

Перший китайський марсохід "Чжужун" покинув посадкову платформу, досяг поверхні Марса і приступив до дослідження планети.

Про це повідомили в інформагентстві Reuters.

Згідно телеметричних даних, в суботу о 10:40 за пекінським часом "Чжужун" почав свій шлях марсіанською поверхнею.

Шестиколісний марсохід "Чжужун", який працює на сонячних батареях, під управлінням сонячної енергії також буде шукати ознаки прадавнього життя, включаючи будь-які підземні води і лід, використовуючи радар під час 90-денного дослідження поверхні Марса.

Китайський марсохід Zhurong місії Tianwen-1 спускається з трапа посадкового модуля на поверхню Марса Фото: CNSA

Він оснащений різними науковими приладами, в тому числі навігаційної камерою, багатоспектральної камерою, підповерхневим радіолокатором, детектором для дослідження складу поверхні, детектором магнітного поля і метеорологічним монітором.

Орбітальний апарат, чий розрахунковий термін служби складає один марсіанський рік (близько 687 земних днів), буде ретранслювати зв'язок для марсохода, проводячи власні наукові операції з виявлення.

Згідно з офіційним повідомленням China Space News, "Чжужун" буде рухатися і зупинятися з невеликими інтервалами, кожен з яких буде складати всього 10 метрів протягом трьох днів.

«Повільне просування марсохода було пов'язано з обмеженим розумінням марсіанського середовища, тому був спеціально розроблений відносно консервативний режим роботи», - сказав China Space News інженер Цзя Ян, який брав участь в місії.

Таким чином, Китай став другою країною після США, яка приземлилася на поверхню Марса, а також запустила марсохід на Червоній планеті.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вранці в суботу, 15 травня , китайський космічний апарат Tianwen-1 успішно висадив на поверхню Марса зонд "Чжужун".