RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Археологи виявили в Африці дивовижні артефакти - вони розкрили секрети стародавнього бізнесу

На острові Ібо біля берегів північного Мозамбіку, іспанські археологи виявили намистини з золота і сердоліку, які демонструють, з одного боку, зв'язок з внутрішніми материковими землями, а з іншого - з Індією.

Про відкриття розповідає Journal of Archaeological Science: Reports.

Вчені прийшли до висновку, що народ суахілі на острові Ібо відігравали помітну роль в торгівлі золотом в регіоні, а їх портове становище дозволило вбудуватися в міжнародні мережі на початку II тисячоліття.

Фахівці звернули увагу на дві намистини, одна з яких виготовлена з золота, а друга - з сердоліку. Вони припустили, що виріб з сердоліку, ймовірно, імпортований з Індії, або зроблений індійськими ремісниками, що проживали на землях суахілі. Такі сердолікові намиста цілком могли використовуватися в якості грошей. Археологи датували знахідки кінцем X - початком XII століття.

Експерти провели археометрічне дослідження золотої намистини, виявленої в ранніх шарах стоянки суахілі. Після 1000 року місцеві жителі почали приймати іслам і включилися в торгові мережі Індійського океану. У них стали з'являтися прибережні містечка і села, що служили торговими майданчиками для товарів з внутрішніх районів.

Річка Лімпопо була маршрутом, по якому золото і слонова кістка вивозилися на узбережжя Індійського океану. Ізотопний аналіз двох бронзових монет з острова Ібо показав, що мідь для їх виготовлення також доставлена з внутрішніх районів сучасних Демократичної Республіки Конго і Замбії.

Як повідомляв "Апостроф", в пустелі Калахарі в печері Wonderwerk Cave археологи виявили найстаріший "будинок" в історії людства, якому 2 мільйони років.