RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

В Ізраїлі археологи знайшли рідкісний артефакт, якому 1,5 тис. років - захищав від "лихого ока": фото

Управління старовини Ізраїлю отримало в дар від родини з села Арбель в Галілеї стародавній амулет, який захищав від зурочення.

Про це повідомляє британське видання Еxpress.

Цьому амулетові, який досить добре зберігся, близько 1500 років. Він являє собою кулон трикутної форми, який носять на шиї. Такі амулети також називають "Соломоновою печаткою".

На одній стороні амулета зображено вершника з німбом навколо голови, який кидає кулю в жінку. Навколо малюнка зроблено напис грецькою мовою: "Єдиний Бог, який перемагає зло". Кілька грецьких букв біля зображення коня, на думку фахівців, є еквівалентом єврейського написання імені бога Яхве.

На зворотному боці амулета зображено пронизане стрілами око, навколо якого намальовано пару левів, змію, скорпіона і птицю. Грецький напис, вигравіруваний поруч, означає "Єдиний Бог".

Артефакт було виявлено близько 50 років тому і зберігався в родині, поки родичі не вирішили передати його в дар Управлінню старовини Ізраїлю.

Як стверджує співробітник управління доктор Ейтан Кляйн, зображений на амулеті вершник перемагає злого духа - міфічного персонажа Гелло, що загрожує жінкам і дітям, а також асоціюється з пристрітом. На функцію амулета як засобу від пристріту вказує також зображення на реверсі.

Ймовірно, кулон використовувався для захисту від зурочення і демонів, а саме для захисту жінок і дітей.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на північ від Тель-Авіва (Ізраїль) виявили залишки великого міста, якому майже 5 тисяч років.