Вступна кампанія 2021: що потрібно знати абітурієнтам з Криму і ОРДЛО

Абітурієнти з ОРДЛО, тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, мають змогу вступити на навчання до українських закладів вищої освіти за квотою-2.

Про це повідомляється на сайті МОН.

У квітні затверджено новий Порядок прийому абітурієнтів з ОРДЛО, тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Освітні центри починають свою роботу 7 червня і закінчують працювати 24 вересня.

Вступати через освітні центри мають право особи, які мають український документ про освіту за дистанційною або екстернатною формою та сертифікати ЗНО 2018, 2019, 2020 або 2021 року. Також мають право на вступ до українських вишів через освітні центри особи, які не мають цих документів.

Окрім цього таким правом можуть скористуватися особи з ТОТ для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти та для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра на основі базової середньої або повної загальної середньої освіти.

Також подавати документи можна на місцевому рівні до закладів, які фінансуються за кошти державного бюджету або фізичних та юридичних осіб.

Вступ абітурієнтів здійснюється на місця державного замовлення в межах квоти-2.

Порядок подання документів для абітурієнтів

1. Обрати ОЦ “Донбас-Україна” або “Крим-Україна”, перелік та контакти яких є на сайтах Міністерства освіти та науки України, Доступна освіта.

2. Особисто подати заяву та заповнити освітню декларацію в ОЦ до 20 липня (бюджетна форма) або до 20 вересня (контрактна форма).

Вступ на бюджет на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування):

  • прийом документів – до 20 липня;
  • вступні іспити – до 20 липня;
  • зарахування – до 23 липня.

3. Скласти на базі освітнього центру два іспити державної підсумкової атестації: українська мова та історія України.

4. Скласти один профільний вступний іспит (встановлює ЗВО). Для вступу на спеціальності, що передбачають проведення творчого конкурсу, замість вступного іспиту проводиться відповідний конкурс.

Вступати можна лише через один освітній центр, але дозволено подавати до 5 заяв.

Абітурієнт, що не має українського атестата, має змогу на базі освітнього центру пройти річне оцінювання, державну підсумкову атестацію та вступити до закладу вищої освіти за спрощеною процедурою.

Особам, які пройшли зазначене тестування, не потрібен сертифікат ЗНО. Вони складають один вступний іспит, який встановлює ЗВО, та два іспити державної підсумкової атестації: українська мова й історія України.

Раніше “Апостроф” писав, що Одеський медуніверситет увійшов до п'ятірки кращих медичних вузів України.