RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Археологи знайшли череп зараженої чумою людини - йому 5 тисяч років: фото

Вчені знайшли найстаріший штам чумної палички Yersinia pestis в останках древнього людини, що жила на Землі близько 5 тисяч років тому.

Про це пише Express.

В ході генетичного аналізу було встановлено, що предок збудника чуми, який спровокував пандемію Чорна смерть в Середньовіччі, раніше був менш контагіозним і не таким смертоносним.

Череп, що отримав кодову назву RV 2039, належав чоловікові 20-30 років. Останки були знайдені в в кінці XIX століття в Латвії, але потім були загублені до 2011 року, коли на них натрапили в приватній колекції антрополога Рудольфа Вірхова. Разом з черепом археологи тоді знайшли ще три поховання.

В ході аналізу було досліджено зразки тканин зубів і кісток черепів всіх чотирьох чоловік. Всередині кісток учені виявили штам Yersinia pestis, а сам геном був порівняний з геномами інших древніх штамів.

У стародавньому штамі немає гена, який сприяє переносу мікроорганізму від блох до людини і формуванню бубонів у хворих людей при бубонній формі захворювання. Подібний метод перенесення небезпечної хвороби через блох вимагає смерті людини-господаря, після чого комахи починають переходити на інших людей, поширюючи патоген. За словами вчених, більше тисячі років пішло на виникнення чумної адаптації.

Зараз фахівці не можуть відповісти, які саме симптоми чуми були у стародавньої людини. Ймовірно, він помер від бактеріальної інфекції, а зараження відбулося через укус гризуна.

Фото: bbc.com

Фото: bbc.com

Раніше ми повідомляли, що в Китаї знайшли череп невідомої науці стародавньої "людини-дракона".