RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Всесвіт може бути замкнутим і виглядати в формі пончика: несподівана заява вчених

Вчені припустили, що Всесвіт може виглядати як тривимірний пончик, коли випущений в одному напрямку космічний корабель може повернутися в точку старту. Така форма дозволила б виміряти її розмір.

Про це пише Live Science.

"Ми могли б сказати: тепер ми знаємо розмір Всесвіту", - сказав астрофізик Центру астрофізичних досліджень Ліонського університету Томас Бухерт.

Протягом десятиліть астрономи загадувалися над питанням, чи є наш Всесвіт плоским, закритим або відкритим. У першому випадку уявні паралельні лінії завжди будуть паралельні, у другому - перетнуться, в третьому - розійдуться в сторони.

За словами вчених, плоскі та відкриті всесвіти будуть продовжувати розширюватися вічно, в той час, як закритий - в кінцевому підсумку схлопнеться.

Множинні дослідження, в тому числі спалаху світла, випущеного нашим Всесвітом у віці 380000 років, довели, що він є плоским. Паралельні лінії залишаються паралельними, а Всесвіт продовжить розширюватися.

На підставі результатів вивчення спалаху світла дуже раннього Всесвіту, група астрофізиків дійшла висновку, що наш космос може бути багатозв'язним, а значить - простір замкнутий в собі у всіх трьох вимірах, як тривимірний бублик.

Такий всесвіт буде кінцевим, а весь наш космос може бути всього в три-чотири рази більше, ніж межі спостережуваного Всесвіту, приблизно в 45 мільярдах світлових років.

Раніше ми писали, що у Всесвіті знайшли унікальну планету з диском в 500 разів більше кільця Сатурна.