RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Кому насправді належить золота маска Тутанхамона: науковець зробила гучну заяву

Знаменита золота маска Тутанхамона, знайдена британським археологом Говардом Картером в 1922 році, насправді могла належати не йому, а жінці, наприклад, цариці Нефертіті.

Таку думку висловила професор-єгиптолог Джоанн Флетчер з Великобританії в книзі "Долина царів: Золоте століття Єгипту", підтвердивши його обгрунтованими гіпотезами, пише Al-Monitor.

Згідно з висновками Флетчера, маску виготовили не для Тутанхамона, а для іншого правителя. Ймовірно, навіть для жінки, наприклад, цариці Нефертіті. Про це свідчить той факт, що маска була зроблена для людини з проколотими вухами, тоді як у Тутанхамона не було такої особливості.

"Ця маска не була зроблена для дорослого фараона-чоловіки", - наполягає єгиптолог.

Професор додала, що дослідження матеріалу маски показали, що в ній використовували два різних золотих сплаву і сліди їх спайки можна помітити на масці.

"Через це здається, що обличчя Тутанхамона було ефективно перенесено на маску попереднього правителя", - зазначає Флетчер.

Як розповідав "Апостроф", археологи виявили на середземноморському узбережжі Єгипту фрагменти військового корабля епохи еллінізму і залишки більш раннього грецького кладовища.