RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

У Трансільванії знайшли стародавнє кладовище із загадковими горщиками на черепах: фото і відео

У румунській області Трансільванія археологи виявили кладовище епохи неоліту, що налічує 6000 років.

Про це повідомляє британський таблоїд Daily Mail.

Розкопки проводили на площі близько 1000 квадратних метрів і недавно було виявлено численні могили, в яких досі знаходяться рештки померлих.

Поряд з поселенням епохи неоліту команда вчених також знайшла залишки кельтської цивілізації, яка жила на тій же ділянці землі близько 2200 років тому.

У скелетів є глиняні горщики на черепах або в ногах, які, за словами дослідників, використовували для підношень у потойбічному світі.

Древнє кладовище було виявлено в Іклоді, комуні в Клуж-Напоці - неофіційній столиці регіону Трансільванія.

"Їхня історія повинна бути розказана, розкрита в ході таких розкопок. Дізнавшись про них більше, ми дізнаємося більше про себе. Ми перші, хто отримав ці фрагменти через тисячі років", - заявив Пауль Пупезе, археолог з Національного історичного музею Трансільванії.

Кельти, котрі жили в цих місцях за часів даків (2000-2200 років тому) залишили сліди спалюваного кладовища. Поруч було виявлено велику яму, котру використовували для зберігання продуктів, але зрештою перетворили на звалище, куди викидали побутові відходи.

На кладовищі і в великій ямі, знайденій поблизу, було виявлено скарб гончарних посудин. На відміну від жителів кам'яного віку, кельти спалювали мертвих і ховали їх в урнах, які закопували в землю разом з іншими подарунками, на кшталт виробів з заліза.

Нагадаємо, археологи в Англії знайшли загублений прихисток легендарної королеви Мерсії.