RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Якими мають бути домашні завдання для українських школярів: відповіді на головні питання

У соцмережах і під час реальних розмов нерідко можна помітити обурення батьків щодо великої кількості домашніх завдань, що задають їх дітям у школі.

Відповіді на питання, яким має бути об’єм домашніх завдань, їх зміст, як повинно відбуватися оцінювання та інші, дали на сайті освітнього омбудсмена України.

Об`єм домашніх завдань

Згідно пункту 6, розділу 5 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти України, учням 1-2 класів задавати домашні завдання не рекомендується взагалі. Виконання домашніх завдань учнями 3-5 класів має займати не більше 1 години, у 6-9 класах – 1,5 години, у 10-11(12) класах – 2 години.

Зазначається, що організація освітнього процесу не повинна призводити до перенавантаження дитини, а виконання завдань повинно бути безпечним.

Зміст домашніх завдань

На сайті Омбудсмена учителям рекомендують дотримуватись таких рекомендацій під час складання домашніх завдань:

  • враховувати день тижня, і складніші завдання задавати на вівторок та середу, оскільки розумова діяльність учня підвищується на початку тижня і знижується до кінця, залишається низькою у понеділок;
  • форми, методи і засоби навчання під час педагогічної діяльності можуть бути вільними, але час на виконання одного домашнього завдання з одного уроку повинен тривати не більше 10-18 хвилин залежно від класу;
  • необхідно враховувати зайнятість учнів з інших предметів;
  • пам’ятати, що основною метою домашніх завдань є закріплення, поглиблення і розширення здобутих на уроці знань, а не самонавчання.

Домашні завдання на вихідні та канікули

Існує офіційний документ, згідно якого домашні завдання на вихідні, канікули та свята забороняється задавати учням перших класів. Питання домашніх завдань для учнів на вихідні та канікули для 5-11 класів залишається на розсуд вчитеся, оскільки жодних офіційних документів щодо цього немає.

Актуальність “Готових домашніх завдань”

Списування дитиною домашніх завдань з інтернету чи спеціалізованих книжок із готовими завданнями негативно відображається на її розумовому розвитку. Зокрема, такі дії негативно впливають на вміння вчитися самостійно, креативно мислити, самостійно досліджувати та робити висновки тощо. Зазначається, краще зробити домашнє завдання з помилкою, але самостійно, аніж ідеально переписати з підручника.

Оцінювання домашніх завдань

Оскільки оцінювання навчальних здобутків, зокрема домашніх завдань, сильно впливає на самооцінку учня, робити це слід делікатно і завжди пояснювати, чому школяр отримав високу чи низьку оцінку. Крім цього, у кожному освітньому закладі мають бути розроблені та оприлюднені на сайті критерії оцінювання здобувачів освіти. Здобувачі освіти та їхні представники мають бути ознайомлені з цими критеріями.

Домашні завдання разом з батьками

Освітній омбундсмен радить батькам встановити контакт з дитиною і створити дружню атмосферу під час виконання домашніх завдань. За потреби – допомогти. Однак, слід пам’ятати, що завдання дається все-таки дитині і не виконувати вправи за неї.

Відповідальність батьків за невиконання домашніх завдань дитиною

Лише за невиконання домашніх завдань дитиною батьки не нестимуть кримінальної відповідальності. Але якщо цей фактор поєднується з іншими факторами, які перешкоджають здобуттю дитиною загальної середньої освіти, то на батьків може бути покладено відповідальність за невиконання ними батьківських обов’язків.

Раніше ми писали, коли почнуться зимові канікули і скільки відпочиватимуть школярі.