Археологи знайшли два незвичайні мечі часів Візантії: фото

У Туреччині археологи виявили під час розкопок у середньовічному місті два незвичайні мечі часів Візантії. Поки що їх все ще не можуть зарахувати до якогось конкретного типу.

Про це повідомило видання Naked Science.

Розкопки проводилися у місті Аморія, що у західній частині Малої Азії. Археологами було піднято із землі два незвичайні мечі. Один із них зберігся відносно добре. Стан другого суттєво гірший. Тим не менш, збереження обох мечів цілком дозволяє скласти уявлення про їх первинний зовнішній вигляд.

Місто Аморій почало відігравати серйозну роль в історії якраз за часів Візантійської імперії. З одного боку, воно розташоване на перетині торгових шляхів, з іншого - з середини VII століття Аморій опинився на першій лінії оборони від нападів арабів.

У 838 році місто було взято арабами. Вони стратили безліч солдатів та місцевих жителів через те, що ті відмовилися приймати іслам. Крім цього, араби влаштували в місті пожежу. Довгий час ніхто не заселяв це спустошене місце. Однак у середньовізантійський період на руїнах все ж таки було зведено нове місто з тією ж назвою. Його вибудували як потужну фортецю, яка може витримати тривалу облогу.

У зв'язку з таким багатим минулим, сучасні археологи знаходять тут багато зброї візантійського і арабського типів. Але ці два мечі виділяються з усіх інших. Обидва датуються X-XI століттями (середньовізантійський період). Перший меч, що сильно проржавів, виявили в атріумі (внутрішньому дворі) церкви, другий — у нижній частині міста, за фортечною стіною.

Справжні розміри першого меча визначити важко через його поганий стан, але у другого рукоятка має довжину приблизно 14 см. При цьому його клинок суцільно гострий довжиною не менше 61 см. Незважаючи на різну безпеку, вчені зробили висновок, що ці мечі схожі між собою і не схожі на якусь іншу зброю, характерну для Візантії того часу.

Кінці ручок обох мечів мають наконечник у вигляді кільця. У Візантії були подібні мечі, але навершивши саме у формі кільця для цих місць нехарактерно. Зазвичай, таке зустрічається на зброї в інших регіонах. Є подібні знахідки, що належать до часу китайської династії Хань.

Ймовірно, від китайців таку форму ефесу перейняли скіфи та гуни, оскільки у сарматських курганах також знаходять подібні зразки. Самі ж сармати перенесли такі мечі римлянам, у яких іноді служили найманцями.

Також, крім наверша, яке не характерне для Візантії, зброю можна розділити на кшталт гард або їх відсутності. На досліджених зразках - плавні, заокруглені гарди, які зустрічаються рідко і зазвичай на церемоніальній зброї.

Поєднання кільцеподібного наверша і плавної гарди не дало дослідникам можливість впевнено сказати, яка народність чи група найманців могла використати таку зброю. Вони запропонували виділити новий тип: гібридні візантійські мечі з кільцеподібним навершием. Враховуючи, що їх знайшли поряд один з одним в Аморіє, можливо, «у місті існувала конкретна майстерня зброї, яка виробляла цей певний тип мечів», йдеться в дослідженні.

Раніше ми також повідомляли, що археологи в Німеччині відкрили таємничу знахідку.