RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Створюють штучне серце: у Британії вивели "риборобота" з клітинами людини, фото

У Німеччині вчені клонують свиней для пересадки серця людині, а в Гарвардській школі інженерії та прикладних наук імені Джона А. Полсона з клітин людського серця створили живу "рибу-робота". Це – серйозний крок уперед у плані створення штучного серця.

Про це повідомляє Mail Online.

Створений дослідниками з Гарвардського університету "біогібрид" відтворює м'язові скорочення людського серця, щоб розгойдувати хвостовий плавець з боку на бік. Він зроблений із пластикових плавників та паперового стрижня, але з обох боків є дві смужки живих клітин серцевого м'яза, які виконують ці скорочення.

"Наша кінцева мета - створити штучне серце, щоб замінити хворе серце у дитини", - пояснив автор дослідження Кіт Паркер із Гарвардської школи інженерії та прикладних наук імені Джона А. Полсона.

Команда створила свою біогібридну рибу з кардіоміоцитів - клітин, відповідальних за створення сили скорочення в серці - отриманих зі стовбурових клітин людини. Вона має два шари м'язових клітин, по одному з кожного боку хвостового плавця.

Коли одна сторона м'язових клітин скорочується, це змушує клітини з іншого боку розтягуватися. Це розтяг запускає білок, який спонукає їх скорочуватися, що викликає ще одне розтяг і так далі. За словами дослідників, ця система із замкнутим контуром не вимагає втручання людини і здатна приводити рибу в рух понад 100 днів.

Штучне серце, вирощене зі стовбурових клітин, могло б допомогти людям з аритмією — порушенням серцевого ритму, через яке воно б'ється надто повільно, надто швидко чи нерегулярно.

Як розповідав "Апостроф", у Києві провели операцію з пересадки серця.