RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Британія запустить супутники-"тепловізори" - бачитимуть усі будівлі наскрізь: фото

Для боротьби з глобальним потеплінням Британія почне використовувати інфрачервоні супутники, які здатні фіксувати рівень тепла в будинках по всій планеті. Перший супутник запустять на навколоземну орбіту вже наступного року.

Про це повідомляє "The Guardian".

Так, у космічній компанії “Satellite Vu”, у Гілфорді працюють над створенням семи тепловізійних зондів, які мають відіграти ключову роль у боротьбі з глобальним потеплінням, показавши, як зробити будинки, офіси та міста більш енергоефективними.

Перший супутник з датчиками тепла планують запустити на ракеті-носія Falcon 9 від SpaceX на початку 2022 року. Ще шість зондів будуть виведені на орбіту протягом наступних двох або трьох років з космодромів, що будуються в Корнуоллі, Шетландських островах, північній Шотландії та інших частинах Великобританії.

Розробники ставлять собі за мету мати можливість проводити постійну всесвітню зйомку, за допомогою зондів вимірюючи тепло, що йде від будівель. Детектори інфрачервоного випромінювання високої чіткості показуватимуть, у яких будівлях електроенергія витрачається даремно, а у яких спорудах відбувається витік тепла. Таким чином, можна буде працювати над рівномірним розподілом енергії.

"Наші супутники будуть оснащені унікальними інфрачервоними камерами, які зможуть вимірювати теплові викиди будь-якої будівлі на планеті", - розповів виконавчий директор "Satellite Vu" Ентоні Бейкер.

За його словами, над цим питанням працюють уже десятки років і у разі успішного виконання місії це може стати справжнім проривом у науці.

"Ми надамо дані, які покажуть компаніям, урядам та місцевим органам влади по всьому світу, де їм потрібно діяти і як вони можуть скоротити свої рахунки за електроенергію", - додав розробник.

Компанія “Satellite Vu” залучила венчурний капітал у розмірі 27 мільйонів доларів для фінансування своєї програми та отримала гранти від Космічного агентства Великобританії та Європейського космічного агентства.

Розробники розраховують заробляти гроші, продаючи свої дані організаціям та компаніям, які шукають способи скоротити рахунки за електроенергію, оскільки тиск на країни з метою скорочення викидів вуглецю зростає.

Раніше ми писали, що SpaceX вивела на орбіту нову партію супутників Starlink.