RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

10-метровий гігант вагою 5 тонн: вчені з'ясували, яким був найбільший у світі мегараптор

В Аргентині знайшли останки нового виду мегараптора, який був 10 метрів у довжину, важив п’ять тонн і жив 70 мільйонів років тому.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

Знахідку виявили вчені з Національної ради з наукових і технічних досліджень. Вони назвали новий вид Maip macrothorax і вважають, що це найбільший у світі мегараптор, який було знайдено на сьогодні.

Кістки мегараптора виявили в місті аргентинської провінції Санта-Крус - Ель-Калафате, що за 1677 миль від Буенос-Айреса.

Аналіз кісток засвідчив, що Меіп, ймовірно, був важчий приблизно вдвічі за носорога. Його хребет складався з величезних хребців, з’єднаних системою м’язів, сухожиль і зв’язок, що дозволяло величезному динозавру стояти прямо на задніх лапах під час ходьби чи бігу.

"Їхні кістки не були твердими, а мали велику кількість внутрішніх пустот, які робили їх набагато легшими, щось на зразок порожнистої цегли в порівнянні з суцільною", - говорить перший автор дослідження Мауро Арансіага Роландо.

Меіп також мав довгий хвіст і довгі ноги, а також величезні кігті розміром 13,7 дюйма завдовжки, які могли служити його основною зброєю. Із серповидними кігтями та спритними рухами, хижаки були одними з найлютіших динозаврів, які бродили по Землі.

Як кажуть учені, перший мегараптор був виявлений ще в 1996 році в Неукені, Аргентина, з подальшими відкриттями в Австралії, Японії та Таїланді.



"Коли мені пощастило виявити першого мегараптора в Неукені, це був великий шок, тому що це був величезний хижак, який мав лапи з кігтями довжиною близько сорока сантиметрів – чого ніколи не бачив. Пізніше в Австралії були виявлені менші родичі цього виду. Потім також в інших регіонах Патагонії, і сімейство цих небезпечних хижаків розширювалося. Ці висновки доповнює Меіп: тепер у нас є один з найбільших, найнадійніших і один з останніх, хто мешкав у цьому районі до масового вимирання наприкінці крейдяного періоду", – зазначає палеонтолог.


Місцевість Ель-Калафате була зовсім іншою 70 мільйонів років тому. Це була тепла екосистема.

"Там були водні та наземні равлики, рослини... це був ліс, майже джунглі, з калюжами, озерами, струмками та різноманітними істотами, такими як жаби, черепахи, риби, маленькі птахи та ссавці. Гірський хребет Анд ще не піднявся. З усіх тих організмів, які тоді жили, ми збирали викопні останки, а тепер, з Меіпом, ми додали суперхижака, який дозволяє нам завершити "харчову піраміду", - кажуть вчені.

Як стверджують вони, хоч відкриття скелета Меіп допомагає пролити світло на життя мегарапторів, деякі питання залишаються без відповіді.

"Мегараптори є досить загадковими хижаками, і хоча Меіп допоміг нам розв’язати кілька вільних кінців, особливо їхні споріднені стосунки з іншими м’ясоїдними динозаврами, аспекти їхньої мисливської поведінки все ще залишаються не з’ясованими, наприклад, якою була б їх улюблена здобич з-поміж інших", - додають учені.

Нагадаємо, що у Канаді палеонтологи знайшли скам'янілості дивної морської істоти. Представник виду Tomlinsonus dimitrii є зразком вимерлої групи членистоногих, відомих як маррелломорфи, які жили приблизно 450 мільйонів років тому.