RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Китаї знайдено сокиру віком 4500 років: чим унікальна знахідка

У Китаї археологи розкопали унікальну сокиру віком 4,5 тис. років із гравіюванням. Очевидно, що її використовували в ритуальних цілях.

Про це повідомляє видання Heritage Daily.

Читайте також: Знахідка століття: археологи виявили "бібліотеку" раннього Китаю - фото

Вчені натрапили на знахідку у китайському місті Усі в провінції Цзянсу. Сокиру відносять до періоду культури Лянчжу, однієї з найрозвиненіших неолітичних культур країни, що виникла приблизно в 3,3 тис. році до н. е. в дельті ріки Янцзи.

Вчені припускають, що масштабні повені та затоплення у зв'язку з поганим дренажем у низинній місцевості примусили мешканців Лянчжу залишити столицю та житла на рівнині Тайху, що взагалі стало початком краху всієї цивілізації Лянчжу приблизно у 2,3 тис. році до н. е.

Загалом науковці знайшли 329 кам’яних знарядь на ділянці Дінген у місті Усі, де тривають розкопки. Виявили 73 кам’яні та кістяні наконечники стріл, керамічні, нефритові артефакти. Найбільшою знахідкою стала кам’яна сокира, на якій вигравіювано зображення тигрів, хмари та птахи.

Сокиру знайшли на жертовній платформі. Вона дещо зношена та пошкоджена, що, на думку вчених, говорить про використання зброї з ритуальною метою під час церемоній для символізування влади.

Візерунки на сокирі зроблені твердішим кам’яним інструментом. Це перший приклад кам’яної сокири з візерунком тигра, знайденого у регіоні, зауважили науковці.

Нагадаємо, палеонтологи виявили в Китаї скам'янілості древньої рослини, вік якої може становити 170 млн років.

  • Вас може зацікавити:

У Китаї знайшли хробака віком 520 млн років - може бути важливою ланкою еволюції: фото

У Єгипті відновили чудові "картини" у стародавньому храмі бога Хнуму: фото

Японії знайшли древню дерев'яну статую заввишки 3,5 метра: фото та відео