RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Цезарі теж плачуть : 7 найскандальніших розлучень у стародавній історії

Світова історія знає немало скандальних розлучень - від Стародавнього Риму до сучасності. Розлучення як правовий механізм, який існував століттями, часто призводив до шокуючих відкриттів і навіть насильства.

Видання Ancient origins розповідає про найскандальніші розлученні в історії Стародавнього світу і про те, чому вони стали такими.

1. Цезар і Помпея - рідкісний прорахунок

Сьогодні Цезаря згадують як одного з найвидатніших римських полководців. Але перш ніж піднятися на найвищу посаду в Римській імперії, він був політиком. У 69 році до нашої ери перша дружина Цезаря померла, і він залишив Рим, щоб відправитися на службу до Іспанії. Коли він повернувся, він одружився з жінкою на ім'я Помпея з політичних мотивів (вона мала дуже хороші зв'язки). Невдовзі після цього Цезаря було обрано на посаду pontifex maximus (верховного жерця Риму), що означало, що все в його житті має бути бездоганним.

У 62 році до нашої ери в Помпеї відбувся фестиваль Bona Dea. Це була важлива релігійна церемонія, на якій могли бути присутні лише жінки. Можна уявити обличчя Цезаря, коли він виявив, що на фестивалі був чоловік, переодягнений у жінку. Римські пліткарки поширили чутки, що Помпея влаштувала свято, щоб провести час зі своїм коханцем. Її репутація була підірвана.

Читайте також: Після 33 років у шлюбі: Оксана Білозір розлучилася з чоловіком Романом Недзельським

Цезар вирішив розлучитися, бо вважав, що його дружина повинна бути поза підозрою. Розлучення призвело до великого скандалу і лише посилило чутки. Навіщо йому розлучатися з нею, якщо вона не винна? Деякі політичні опоненти побачили в розв’язаному скандалі ознаку слабкості. Хоча кар'єра Цезаря швидко відновилася, це був рідкісний прорахунок, зроблений геніальним стратегом.

2. Король Генріх VIII і Катерина Арагонська - перші з багатьох

Цей чоловік буквально змінив релігію країни і посварився з найвпливовішою людиною в світі лише тому, що йому набридла його дружина. Генріх був одружений на Катерині Арагонській 24 роки, коли вирішив, що настав час щось змінити. Його особливо дратувало те, що протягом 24 років вона кілька разів не змогла народити йому спадкоємця чоловічої статі. Він твердо вирішив народити сина і дійшов висновку, що дружина просто не здатна на це.

У 1527 році він почав домагатися анулювання шлюбу. Його підстави полягали в тому, що вона раніше була одружена з його братом, що робило його власний шлюб недійсним. На жаль для нього, Катерина відмовилася визнати це, а Папа відмовився це погодити, побачивши тонку хитрість Генріха.

Це призвело до гострої суперечки між королем, який звик добиватися свого, та католицькою церквою, яка також звикла добиватися свого. Ніхто не був вищим за церкву - Генріх відокремився від церкви і створив власну, Церкву Англії, головою якої став він сам. Потім він визнав свій шлюб недійсним і одружився з Анною Болейн, яка подарувала йому спадкоємця чоловічої статі.

До своєї смерті в 1547 році Генрі мав 6 дружин. Але його розлучення з Катериною Арагонською стало його найвпливовішим розривом. Це мало далекосяжні наслідки, включаючи англійську реформацію та заснування Англіканської церкви.

3. Нерон і Клавдія Октавія – ще одна помилка Нерона

Нерон цілком справедливо увійшов в історію як один із найгірших і найбожевільніших римських імператорів. Список його скандалів справді надзвичайно довгий і включає його розлучення з першою дружиною Клавдією Октавією.

Вони одружилися, коли Нерону було всього 16 років. Це був політичний шлюб, оскільки Клавдія була донькою Клавдія, попередника Нерона. Шлюб ніколи не був щасливим.

Нерон був відомий своїм «екстравагантним» способом життя та романами з іншими жінками. З іншого боку, Клавдія була більш стриманою і традиційною римською дружиною. Незважаючи на це, вона залишалася вірною своєму чоловікові, сумлінно виконуючи свою роль імператриці.

Це їй не допомогло. Зрештою Нерону набридла його дружина, і він закохався в іншу жінку, Поппею Сабіну. Він миттєво розлучився з дружиною, щоб одружитися на новому коханні. Він звинуватив Клавдію в подружній зраді та інших злочинах і вислав її на острів Пандатерія.

Читайте також: Даша Квіткова відповіла на чутки про роман з відомим продюсером після розлучення з Добриніним

Це був великий скандал. Звинуваченням Нерона ніхто не вірив - Клавдія викликала широке захоплення римського народу, який вважав її символом чесноти та моральності, особливо в порівнянні з її чоловіком. Розлучення порушило римську традицію і підірвало гідність імператорської посади.

Це був ще один знак проти імператора, який і без того був непопулярним. Його другий шлюб був таким же нещасливим, і, ймовірно, він убив Поппею в пориві люті. Його правління зрештою закінчилося кривавим кінцем, коли Нерона оголосили ворогом держави та змусили покінчити життя самогубством у 68 році нашої ери.

4. Імператор Костянтин і Фауста – сімейна справа

Ще один римський імператор і ще одне скандальне розлучення. Як і у випадку з Нероном і Цезарем, це також був політичний шлюб. Фауста була дочкою Максиміана, співімператора Костянтина, і їхній шлюб був організований, щоб зблизити двох могутніх людей. Незважаючи на те, що це був неймовірно нещасливий шлюб, хоча і породив кількох дітей.

З обох сторін ходили чутки про зраду. Так, пліткували, що Фауста мала роман із сином Костянтина, Криспом, тоді як Костянтин був зайнятий стосунками з мачухою Фаусти. Схоже, вони обидва любили тримати свої справи в сім'ї.

Однак ці чутки мали смертельні наслідки. У період між травнем і червнем 326 р. н. е виник великий скандал і завдав шкоди репутації Костянтина, особливо серед римської аристократії. Інцидент також викликав напругу між Костянтином і його колишнім співімператором Максиміаном, який був батьком Фаусти.

5. Карл Великий і його друга дружина – кінець союзу

Карл Великий, перший імператор Священної Римської імперії, одружився зі своєю другою дружиною в 771 році нашої ери. Це була суто політична справа, спрямована на створення союзу з лангобардами (германським народом, який правив більшою частиною Італії в той час) і Папою проти його рідного брата Карломана.

Це не був щасливий шлюб. Кажуть, що Карл Великий вважав свою дружину надзвичайно непривабливою і часто називав її "свинею". У них була одна спільна дитина, Пепін, але шлюб був недовгим.

Карломан помер у 771 році нашої ери, що означало, що Карлу Великому більше не потрібен політичний альянс і його неприваблива дружина. Замість того, щоб пройти через належні законні канали, Карл Великий просто оголосив про розлучення і відправив свою дружину назад до лангобардів, чим сильно їх образив.

Розлучення призвело до конфлікту між двома родинами, який тривав десятиліття. Карл Великий ще кілька разів одружувався і розлучався.

6. Вілмотт і Джон Бері - нерозлучені

Ще не так давно у жінок не було великого вибору, коли справа доходила до того, щоб кинути своїх чоловіків. Якщо жінка хотіла кинути свого чоловіка, їй потрібно було або вбити його, або отримати анулювання шлюбу.

Жінка, яка вимагає анулювання шлюбу, повинна була довести, що шлюб ніколи не був укладений, оскільки одержимість церкви шлюбом ґрунтувалася на тому, що його єдиною метою було відтворення. Немає народження дитини = немає шлюбу.

Звичайно, довести, що ви ніколи не займалися сексом зі своєю дружиною, було нелегко. Це означало, що вимога про анулювання часто була останнім заходом. У 1561 році Віллмотт Бері попросила анулювати її шлюб із чоловіком Джоном. Вона стверджувала, що він залишився імпотентом через те, що в юності його вдарив кінь.

Цей аргумент переконав представників місцевої церкви, і вона домоглася анулювання. Все було добре, і незабаром вони одружилися з іншими людьми. Проблема виникла незабаром після того, коли у Джона народився син і виник великий скандал.

Читайте також: Я не така швидка: колишня дружина Остапчука висловилася про нові стосунки

Церква оголосила, що обидва нові шлюби недійсні, і вони все ще перебувають у шлюбі в очах владики. Далі почалася ціла низка ганебних судових процесів. Необхідно було прийняти нове законодавство, яке скасовує будь-яке анулювання, якщо чоловік пізніше виявиться сексуально здатним мати дітей після анулювання.

7. Барбара Вільєрс і Роберт Філдінг - Розлучення і двоєженство

Завершуємо цей список одним із найгірших розлучень в історії, розлученням Барбари Вільєрс і Роберта Філдінга. Їхній шлюб був настільки токсичним, що звучить як щось із реаліті-шоу.

Барбара Вільєрс була 1-ю герцогинею Клівлендською та графинею Каслмейн. Вона здобула свої вражаючі титули та вражаючі багатства, будучи колишньою (і улюбленою) коханкою короля Карла II.

У віці 64 років Вільєрс зустріла 54-річного Роберта Філдінга, ненадійного мисливця за багатствами та відомого поганця. Вона була засліплена коханням і в 1705 році кинулася з головою в дуже нещасливий шлюб.

Барбарі було невідомо, що Філдінг уже був одружений. Він нібито одружився на багатій вдові на ім'я Анн Дело в надії заволодіти її багатством. На жаль для нього, "багатства" Дело не існувало. Насправді вона була шахрайкою (і повією), яка вийшла заміж за Філдінга в надії обдурити його.

Коли Дело дізналася, що Філдінг одружився з Вільєрс (що зробило його двоєженцем), вона негайно почала його шантажувати. Філдінг був змушений красти у своєї нової дружини, щоб розплатитися з першою дружиною.

Цього було недостатньо, тож він також спокусив (і запліднив) онуку Барбари. Її уявлення про ідеального чоловіка швидко зазнали краху. Зі своїм справжнім обличчям Філдінг почав ображати Барбару. Одного разу він так жорстоко побив її, що вона була змушена стрибнути з вікна, щоб втекти.

На щастя, оскільки Філдінг був двоєженцем, розлучення з ним було простим кроком. На жаль, поки вона прийшла до тями, він вкрав у неї більшу частину її багатства.

Цікаві новини для вас: