RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Стародавні гавайці каталися на санях по вкритих лавою вулканах: екстремальні розваги хочуть відродити. Фото та відео

Вчені, які нещодавно показали найстаріший у світі музичний інструмент, з'ясували, що древні жителі Гаваїв влаштовували на схилах вулканів ритуальне катання на санях, зване Нe'e Нolua.

Про це розповідає "Апостроф" з посиланням на Ancient Origins.

Читайте також: В Єрусалимі знайшли кам'яну "квитанцію", якій 2 тисячі років

Відповідно до матеріалів видання, для гавайців це був не просто екстремальний вид спорту, а важлива частина гавайської культури. Один з ентузіастів давньої традиції Том "Похаку" Стоун поставив перед собою завдання відновити, реконструювати та популяризувати майже забуте мистецтво гірського серфінгу або "катання на санях по лаві". Він покладався на розповіді про історію корінних народів, археологічні знахідки та мізерні архівні записи. Протягом десятиліть він невпинно працював над відтворенням історичних саней Papa Holua та реконструкцією спусків для саней Кahua Нolua.

Стоун каже, що це не легка праця. Оскільки описання доріжок побудованих з плит лавового каменю, валунів та каміння, покритих місцевою травою, були забуті через колонізацію Гаваїв наприкінці 18 століття. За його словами, залишки трас Каhua Нolua тепер розташовані на приватній або державній землі, доступ до яких обмежений. Єдиним винятком є гірка Кеухоу Холуа або Канеака на острові Гаваї, зі спуском завдовжки близько 1,6 км.

"За своєю суттю Нe'e Нolua включає катання на спеціально виготовлених санях, відомих як Рapa Нolua, вузьких санях довжиною близько 365 сантиметрів з подвійними полозами, зробленими з дерева. Нolua означає "бути вдвох". З того моменту, як ви створюєте свої сани, ви пов'язані з ними назавжди. За всіма цими речами ховається прихований зміст. Для нас дуже важливо дотримуватись давніх традицій", - розповів Стоун.

Раніше "Апостроф" розповідав, що у Польщі знайшли скелет фермера часів Неоліту.

Вас також може зацікавити:

У Британії виявили рідкісні скульптури Стародавнього Риму: чим вони унікальні

У Середземному морі випадково виявили скарби римського корабля, який затонув 1800 років тому: фото і відео

У Швеції виявили наскельні малюнки віком 2,7 тисячі років: спосіб їх нанесення шокував вчених