RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

Всі новини

Тактична допомога пораненим: професорка Вікторія Петрушенко втілила проведення тренінгу у ВНМУ

У Вінницькому національному медичному університеті імені М. Пирогова відбувся практичний тренінг Initial Trauma Management під патронатом Голови Вченої Ради ВНМУ.

Про це написала Вікторія Петрушенко у своєму телеграм-каналі.

Тренінговий курс був присвячений принципам тактичної бойової допомоги пораненим і є важливим для молодих лікарів, оскільки такі навички потрібні під час воєнного стану.

"В умовах збройної агресії російських окупантів та боротьби доблесних українських військ і сил правопорядку за звільнення суверенної території України, наші бійці та цивільні мешканці як ніколи потребують вміння швидко реагувати та ефективно діяти від наших спеціалістів-медиків. Отже, науково-освітня складова медицини просто зобов'язана переходити на максимально прикладні "рейки". Ми мусимо вміти допомагати швидко. І маємо робити це не лише командно, але й індивідуально", - розповіла Вікторія Петрушенко, голова Вченої Ради ВНМУ.

Під час тренінгу "курсанти" з числа студентів, інтернів та викладачів ВНМУ навчились швидко оцінювати травму, використовувати турнікет (самостійне накладання турнікету на інших постраждалих), кровоспинну та гемостатичну пов'язки, тампонування рани, основні методи відкриття дихальних шляхів та безпечний підйом і переміщення пацієнтів.

"Особливу увагу треба приділяти безпечному підйому та переміщенню поранених. Упродовж декількох днів слухачі та тьютори курсу працювали по шість годин на день. Запевняю, що це тільки початок. Подібних курсів ставатиме все більше, їхня ефективність зростатиме. Щиро вдячна всім, хто відгукнувся та долучився!" - Вікторія Петрушенко, голова Вченої Ради ВНМУ.

Студентам було запропоновано два рівні навчання ITM:

  • ITM-V призначений для неспеціалістів, яким потрібно розуміти, як надавати самодопомогу та допомогу іншим в надзвичайних ситуаціях. Попередній медичний досвід корисний, але не обов’язковий.
  • ITM-P призначений для медичного персоналу, який працюватиме в зоні конфлікту та надаватиме передову медичну допомогу пораненим.

Розширена підтримка життя при травмах (ITM) була вперше розроблена в 1976 році і використовується в усьому світі як основа для систематичного обстеження пацієнтів з травмами з метою оптимізації результатів та зниження ризику невиявлених травм. (ITM) забезпечує легко запам'ятовується алгоритмічний підхід до оцінки та початкового лікування пацієнтів з травмою, приділяючи особливу увагу найбільшу загрозу для життя, з використанням підходу ABCDE до лікування травм: дихальні шляхи (з обмеженням руху шийного відділу хребта), дихання, кровообіг (зупинка кровотечі), інвалідність неврологічного статусу та вплив (роздягання)/навколишнє середовище (контроль температури).