RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Зміни вбивають: популяція яких комах опинилась під загрозою зникнення

Глобальне потепління потепління може призвести до зникнення половини популяції джмелів.

Про це йдеться у матеріалі видання The Guardian.

Нове дослідження вчених продемонструвало, що понад 50% населення джмелів може зникнути через глобальне потепління. Гнізда комах можуть перегріватися, що автоматично призводить до загибелі виводку та зниження чисельності важливих запилювачів Землі.

Читайте також: Ізраїльські вчені виявили невідомого раніше жука, який жив у часи динозаврів

Джмелі відомі завдяки своїй терморегуляції - під час спеки комахи збираються групами та помахами своїх крил остуджують вулик. Але через підвищення температури на тлі глобального потепління комахам буде важко зберігати свої житла придатними для проживання. Більшість популяції не виживе, якщо стовпчики термометрів піднімуться понад +36 градусів.

"Якщо джмелі не можуть підтримувати температуру нижче, ймовірно, смертельної межі близько 35°C, коли виводок може загинути, це може пояснити, чому ми втрачаємо так багато джмелів по всьому світу, особливо в Північній Америці та Європі. Дослідники вивчають поведінку при пошуку їжі і обмахування крилами, щоб зберегти прохолоду виводка, але дуже мало досліджень, які розглядають усе гніздо" , - пояснив нюанси почесний професор Школи екологічних наук Університету Гвельфа в Канаді Пітер Кеван.

Професор біології в Університеті Сассекса Дейв Гоулсон назвав джмелів головними "експертами" в прохолодному кліматі, адже вони легко адаптувалися до таких погодних умов. Але зі збільшенням температури на вулиці вони стають більш уразливими. Результати недавнього дослідження фахівець назвав "пригнічуючими", адже популяція джмелів може зіткнутися з загрозою зникнення.

Зупинити вимирання цього виду комах можна, якщо розширити ареал проживання і скоротити рівень використання пестицидів. Тому зараз вченим необхідно докласти всіх зусиль, щоб не допустити підвищення температури повітря планети на 2 градуси.

Раніше ми розповідали, які регіони Землі накриє аномальна спека.

Вас може зацікавити:

2024 рік може стати найспекотнішим: кліматологи дали невтішний прогноз

Масове вимирання неминуче: яким буде клімат на Землі через 250 млн років

Темпи прискорюються, стає все спекотніше: відомий вчений б'є на сполох через глобальне потепління