RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

Всі новини

Вчений покроково показав, як зробити мумію за єгипетським "рецептом"

Єгиптолог Кріс Наунтон наочно показав та розповів, як у Стародавньому Єгипті муміфікували людські тіла.

Відео було опубліковано на YouTube.

Муміфікація у єгиптян була ретельно спланованою процедурою, мета якої - збереження тіла для загробного життя. Процес створення мумії включав кілька складних етапів.

"Перш за все, мозок померлого витягували за допомогою спеціальних інструментів через порожнину рота, видаляючи всі м'які тканини черепа", — пояснює єгиптолог.

Потім у нижній частині тулуба робили надріз, через який видаляли всі важливі органи, за винятком серця. Серце залишали, вважаючи його осередком розуму, необхідним для загробного життя.

Органи поміщали в окремі ритуальні посудини, кожна з яких відповідала одному з синів Гора, покликаних захищати ці органи.

Далі тіло очищали пальмовим вином та висушували за допомогою натрієвої солі, яка ефективно зневоднювала тіло і запобігала росту бактерій. Процес сушіння тривав приблизно 70 днів.

Коли тіло достатньо висихало, його змащували ароматними оліями та смолами, щоб усунути неприємні запахи та зберегти плоть. На завершальному етапі муміфікації тіло обгортали лляними бинтами, що дозволяло захистити його та зберегти з амулетами і прикрасами, важливими для загробного життя.

Після всіх приготувань мумію поміщали в прикрашений саркофаг і урочисто ховали.