Стародавні римляни використовували як популярну приправу пікантний рибний соус, схожий на соус, який сьогодні подають у кухні Південно-Східної Азії.
Про це йдеться в дослідженні португальського біолога Гонсало Темудо, опублікованому в журналі Antiquity.
Темудо зміг відновити ДНК із залишків риби у стародавньому чані для виготовлення гаруму в Адро-Велло, археологічній пам'ятці в Галісії, Іспанія. На дні чана дослідники виявили дрібні, фрагментовані риб'ячі кістки – здебільшого хребці – які були напрочуд добре збережені. ДНК у риб'ячих кістках була придатною для вивчення, тож вчені визначили, що цьому стародавньому соусу 1800 років.
Рибні рештки з дна чану, де їх знайшли та розділили на хребти, хребці та луску
Доктор Темудо успішно відновив та секвенував генетичний матеріал, результати якого підтвердили, що стародавній соус в основному виготовлявся з сардин.
«Ми знали з інших джерел та з морфологічної ідентифікації, що це мають бути сардини. Але завжди існувала ймовірність того, що морфологія була неправильною, оскільки вони були засновані на вільних та дуже маленьких хребцях», – сказав Темудо.
Відновлення життєздатної ДНК стало справжньою несподіванкою для вчених.
«Це було справжнім сюрпризом, коли ми отримали позитивні результати на наявність ДНК і коли нам вдалося зіставити її з ДНК сардини», – сказав вчений.
За його словами, цей рибний соус гарум широко експортувався по всій Римській імперії.
«Римлянам, найімовірніше, подобався його насичений смак і універсальність як приправи, і ціни, схоже, відповідали їхній любові до нього», – зазначив Темудо, порівнявши його з рибним соусом, який сьогодні зазвичай подають у кухні Південно-Східної Азії.
Відкриття вчених також показало, що навіть у складних умовах стародавня ДНК може вижити і бути розшифрованою.
«Це дослідження не лише доводить, що ми можемо витягувати та секвенувати давню ДНК з ферментованих решток риб. Воно також відкриває нові шляхи для вивчення динаміки популяцій цих видів риб з плином», — резюмував Темудо.
Нагадаємо, під час археологічних розкопок у давньоримському місті Помпеї, зруйнованому 79 року н.е. виверженням вулкана Везувій, вчені виявили торгове місце, де збереглися залишки їжі.