RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Сумне майбутнє: чемпіонка Європи розповіла про серйозні проблеми з шахами в Україні

Перша українська чемпіонка світу та чинна чемпіонка Європи Ганна Ушеніна розповіла про проблеми з розвитком шахів в Україні.

"Чому в шахи в Україні не йде молодь? Мені здається, що гроші тут на першому плані. Оскільки немає ніякої державної підтримки, у нас мало хороших клубів, куди можна піти самому або віддати дитину. Ну і, звичайно, основне навантаження лягає на плечі батьків, яким доводиться за все платити. Майже не залишилося хороших тренерів, менеджерів. Навіть раніше тренери приходили в школи, агітували вступати в свої клуби, займатися шахами", - розповіла Ушеніна в інтерв'ю Kharkiv Today.

"Що стосується того, що в Україні є успішні шахісти, то, по-перше, ми ще застали ту базу, яка залишилася після розпаду СРСР, де шахи були популярні. Було багато любителів цієї гри, завжди була можливість попрактикуватися з ким-небудь. Працювали шахові клуби. Ті ж сестри Музичук зі Львова, де шахи більш розвинені, оскільки вони ближче до Польщі, Угорщини. У них більше можливостей їздити на міжнародні турніри до Європи", - також зазначила шахістка.

На думку Ушеніної, на українські шахи чекає сумне майбутнє: "У цілому сумне майбутнє в українських шахів. Ось навіть зараз у нас проходить чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 18 років. Це відкритий чемпіонат за швейцарською системою, в ньому може грати будь-хто. Але дівчаток приїхало тільки 15, хлопчиків - близько 40. Це з усієї України. При тому, що з них половина - діти 2010 року народження. І сам рівень чемпіонату дуже низький. тому говорити, що у України є якесь шахове майбутнє, поки не доводиться. Може, якісь таланти будуть з'являтися, але хіба що завдяки старанням батьків, які підтримають талант дитини".

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що Анна Музичук поступилася у фіналі чемпіонату світу.