RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

В WADA розповіли про плани росіян підмінити допінг-пробу української біатлоністки

Колишній заступник міністра спорту Росії Юрій Нагорний наполягав на підміні допінг-проби української біатлоністки Віти Семеренко.

Про деталі резонансного скандалу громадськості розповів колишній керівник Московської антидопінгової лабораторії і інформатор Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Григорій Родченков.

"Так, Нагорний хотів виграти будь-якою ціною. Коли ми змогли розкрити пляшки з непідготовленими зразками допінгу, він хотів це використовувати зовсім інакше. Я був в шоці. Він запитав мене, чи можемо ми зробити чистий допінг-тест позитивним. Це було абсолютно неприйнятно для мене", - заявив Родченков в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

За словами Родченкова, Нагорний особисто вимагав взяти зразки Віти Семеренко, а потім запропонував замінити їх.

"У квітні 2013 року у нас була біатлонна гонка в Москві. Нагорний віддав наказ російському антидопінговому агентству (РУСАДА) взяти зразки Віти Семеренко. Незалежно від того, де вона була. Він знав номер, номерний код своїх пробних пляшок і запитав мене, чи можемо ми це зробити. Чи можемо ми відкрити пляшки із зразками і замінити вміст допінгової сечею. Я був абсолютно приголомшений. До тих пір я перетворив сотні або, можливо, тисячі позитивних зразків допінгу в негативні, але ніколи не навпаки. Ви можете собі це уявити? За 20 років ніхто ніколи не просив мене робити негативні відгуки позитивними, але Нагорний хотів цього", - сказав Родченков.

Інформатор WADA підкреслив, що він не збирався підставляти українську спортсменку, оскільки такі дії могли дуже швидко вигулькнути назовні.

"Звичайно, я сказав йому, що вона топ-спортсмен, і ми не можемо просто маніпулювати її сечею. Уявіть собі, що у нас є позитивний результат в Москві, але через два дні її перевірять міжнародні допінг-контролери. І якщо її проба чиста - як ви поясните, що в Москві позитивний допінг, а через два дні спортсмен чистий? З такою дією ми могли б підірвати весь сочинський проект. Я переконав Нагорного, що це буде небезпечна ідея і неправильний шлях. Нарешті, він погодився зі мною. Але він чекав і боявся, що українка в Сочі виграє "золото", а Росія займе друге місце. Це було в жовтні 2012-го, коли ми обговорили план медалей на Сочі-2014", - резюмував Родченков.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в WADA розповіли про причетність президента РФ до допінгової системі.