RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Просідає грунт: стали відомі подробиці серйозної проблеми зі стадіоном ЧС-2018 в Росії

У Калінінграді виник ряд проблем зі стадіоном, який будують до чемпіонату світу-2018. Зокрема, на території стадіону просідає грунт.

Заступник головного редактора видання "Новий Калінінград" Вадим Хлєбніков розповів "Медузи" про деталі проблеми з грунтом.

Компанія "Мостовик", яка виграла тендер на проектування стадіону на острові Ломза (його також називають "Болото") в Калінінграді, в 2012 році отримала 850 мільйонів рублів. Компанія виконала частину проектувальних робіт і заявила, що грунти острова витримають нову споруду. Незабаром було виявлено, що проектні роботи могли обійтися втричі дешевше, "Мостовик" подав заяву про банкрутство, а проти його гендиректора порушили кримінальну справу.

Проект вирішили доробити силами нового підрядника - в 2014 році їм була призначена група компаній "Крокус". Минуло ще два роки, і власник "Крокуса" Арас Агаларов заявив, що на території споруди є серйозні проблеми з грунтом - раніше майданчик було покрито не шестиметровим шаром піску, як і годилося, а двометровим шаром суглинку. Не тільки обсяги завезеного піску не відповідали дійсності - підрядники, найняті обласною владою, могли додатково заробити за рахунок скорочення витрат на логістику, так як кар'єри з якісним піском знаходилися далі, ніж з неякісним.

Засипанням острова за кілька років займалося кілька компаній, але в кінці 2017 року з'ясувалося, що грунт на острові продовжує осідати. В результаті 20 лютого цього року уряд заявив, що всі просідання грунту ліквідовано, проте 28 лютого виділив ще 21 млн рублів на подальший моніторинг просідань.

Відзначається, що через грунт забудувати площу навколо стадіону буде проблематично - на такому грунті будівлі можна будувати тільки на палях, що відразу збільшить собівартість квадратного метра на 2-3 тисячі рублів.

Загальна вартість стадіону в Калінінграді до весни 2018 року склала вже 17,3 мільярда рублів, а єдиним великим інвестором стала держава. Спонсор для стадіону до сих пір не знайдений, а на утримання споруди калінінградській владі щорічно доведеться витрачати близько 200 мільйонів рублів.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що ФІФА розкритикувала Росію після інспекції стадіону в Калінінграді.