Спорту поза політикою не буває: в Росії підтримали рішення Шевченка по Ракицькому

Відомий російський журналіст Олексій Андронов підтримав рішення Андрія Шевченка не викликати захисника "Зеніта" Ярослава Ракицького в збірну України.

Свою думку Андронов озвучив в статті для газети "Совєтскій спорт".

"Спорту поза політикою не буває. Ніколи і ніде. І не варто говорити про Росію або Україну, як і в будь-який східноєвропейській країні, тут спорт дуже політизований. Тому, що є інструментом пропаганди і агітації. І самі спортсмени, за рідкісним винятком, дуже люблять примазуватися до політичних акцій. І політики люблять ними користуватися.

Профіль Ракицького видалили з сайту федерації футболу України відразу ж після переходу в "Зеніт". Це був знак. Показник відношення до цього переходу.

Давайте начистоту: більшість українців вважає Росію країною-агресором, вважає, що вона веде війну на її території, а саму цю територію перекроїла, порушивши міжнародні угоди. Це - даність. Іншого ставлення немає, і в найближчому майбутньому не буде. Це прекрасно розуміє і Шевченко, і Ракицький, і, наприклад, боксер Олександр Усик, який став абсолютним чемпіоном світу влітку минулого року саме в Москві. Що теж викликало гострі дискусії і позбавило його героїчний статус однозначності.

Тільки що грандіозним скандалом закінчилися вибори представника України на конкурс "Євробачення". Я в ці дні був у Києві, і спостерігав все своїми очима. І не треба шукати "російський слід", він є і очевидний. Важливо розуміти це, і приймати сторонню точку зору. Розуміти, чому ніякого іншого рішення Шевченко прийняти не міг", - пише Андронов.

"Немає ніякого скандалу. Є робочий процес. Зокрема, він полягає в тому, що в сучасному українському суспільстві вже неможливо сидіти на двох стільцях відразу. Суспільство це не вітає і цього не розуміє. Хочеш вести трудову діяльність в Росії? Веди, закону це не порушує. Але будь готовий до репутаційних втрат", - додав журналіст.

Андронов також висловив думку, що Шевченко міг би викликати Ракицького тільки в тому випадку, якщо б це був гравець рівня Ліонеля Мессі.

"Чи міг Андрій Шевченко піти наперекір думці суспільства? Можливо. Якщо б мова йшла про Мессі, але той за Україну не грає. У Ракицького виникали певні проблеми і в клубі (він був замінений по ходу найважливішого для "Шахтаря" матчу проти київського "Динамо"), і в збірній теж. Можливо, Ярослав просто втрачав мотивацію, і саме тому зважився на такий крутий поворот своєї кар'єри. Але, як і його приятель Селезньов, він не є для збірної України незамінним. Чи не є навіть структурно необхідним".

Раніше "Апостроф" також повідомляв про те, що фанати збірної України яскраво відреагували на рішення по Ракицькому.