RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Криза в українському боксі: призначення Олега Ільченка до ФБУ може погіршити ситуацію - розслідування

Федерацію боксу України лихоманить від скандалів і невдалих призначень, що призвело до погіршення результатів і кризи.

Про це йдеться в матеріалі"Апострофа".

Варто зазначити, що саме федерації відповідальні за тренерів, підготовку спортсменів, фінансове забезпечення, міжнародне співробітництво, організацію участі збірників у турнірах. Журналісти проаналізували результати у боксі за каденції двох останніх президентів ФБУ Володимира Продивуса та Кирила Шевченка та оцінили перспективи нинішнього очільника Олега Ільченка.

Володимир Продивус очолював ФБУ з 2008 до лютого 2022.

Він був дворазовим чемпіоном України, переможцем Спартакіади, виборов"бронзу" на Кубку Радянського Союзу. Під час його керування ФБУ Василь Ломаченко у 2008 в Пекіні здобув золото і став першим українцем, удостоєним кубка Вела Баркера як найкращий боксер турніру, Вячеслав Глазков став бронзовим призером. В 2012 у Лондоні українські боксери здобули 5 медалей, стали другими у заліку, вдруге золоту медаль здобув Ломаченко і Олександр Усик, срібло мав Денис Берінчик, бронзи у Тараса Шелестюка та Олександра Гвоздика. У Ріо-де-Жанейро (2016) путівку на головний турнір здобули Микола Буценко, Володимир Матвійчук, Дмитро Митрофанов, Денис Солоненко та перша жінка – Тетяна Коб. У Токіо (2020) Олександр Хижняк виборов "срібло". Загалом 4 Олімпіади поповнили національну скарбничку 8 медалей. На світових першостях з 2009 по 2017 роки збірна здобула 13 медалей. На чемпіонатах світу з 2009 по 2019 рік Україна отримала першого чемпіона світу (Ломаченко), на ЧС у Баку в 2011 збірна очолила загальний залік з 5 медалями. На кожному з чемпіонатів Україну представляли щонайменше 8 боксерів, а у 2011 збірна мала 11 спортсменів.

Наступний керівник ФБУ Кирило Шевченко (очолював федерацію з лютого 2022 до лютого 2024), до того працював президентом Київської міської федерації боксу, у відставку з ФБУ пішов за власним бажанням.

Вивів на Олімпійські ігри-2024 лише одного боксера – найгірший результат з 1992 року. Колишнє керівництво ФБУ повернуло тренера Дмитра Сосновського, який був кращим тренером світу у 2011, але він не зміг зібрати команду для відбору. Залучити кошти на виїзди і міжнародні збори керівництво ФБУ не змогло. Команда Шевченка могла б організувати збори та турніри для дорослих і молодіжних команд, знайти перспективну молодь, але цього теж не було зроблено. Серед дивних рішень у ФБУ називають також невдале призначення - посаду державного тренера збірних команд обіймає Юрій Шевчук, який до цього був звільнений за незадовільну організацію штабу і підозри у відмиванні грошей на турнірах.

Олег Ільченко, що керує ФБУ після складання повноважень Шевченком, до цього очолював відділення федерації у Житомирській області.

Згідно зі Статутом ФБУ, він як генеральний секретар виконуватиме повноваження президента до обрання наступного президента, яке має відбутись у 2026 році. У ЗМІ його пов'язували з контрабандою та наркоторгівлею. Спортивна громадськість вважає, що під керівництвом Ільченко Федерація може перетворитися на ширму для прикриття незаконної діяльності та відмивання грошей з бюджету, що призведе також і до подальшого погіршення результатів українців у світовому боксі.