RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Апостроф TV

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Нова Рада: експерт спрогнозував можливий склад і ефективність роботи парламенту IX скликання

У п'ятницю, 31 травня в гостях на "Апостроф TV" в прямому ефірі політолог, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко.

Він розповів про наступні питання:

- як політичні сили в Україні готуються до парламентських виборів;

- спрогнозував, хто точно буде в новому складі парламенту IX скликання;

- відповів на питання, яку ефективність слід очікувати від нової Верховної Ради.

Так, щодо результатів президентських виборів, експерт зазначив загальну тенденцію на втому від політики.

"Світ дійсно втомився від політиків. Трамп не є системним політиком, він теж шоумен ... У той же час обрання Зеленського лежить в контексті української історії. Суспільство, обираючи Порошенка, сподівалося на зміни, проте отримало безпардонну корупцію і заготовлені раніше перемоги. Міг бути новий Майдан, але суспільство обрало голосування проти Порошенка", - зазначив він.

Костянтин Матвієнко провів паралелі між політичними подіями після виборів президента в Україні в 2014 і 2019 році і розповів про ряд ризиків, пов'язаних з високою підтримкою глави держави у населення.

"2014 рік - формується коаліція, підписується коаліційна угода. Чому коаліція розсипається? Тому що найпотужніші партії стали піклуватися про особисті інтереси замість виконання умов угоди. Загроза в тому, що Зеленський повторює шлях Порошенко. Партія "Слуга народу" має найвищий рейтинг, а головним носієм цього бренду є саме Зеленський, і зараз ми стоїмо перед загрозою створення однопартійного уряду з партії, якої немає", - уточнив він.

Також він дав прогноз щодо дати дострокових виборів, зазначивши, що оголошувана в команді президента дата голосування занадто оптимістична.

"Не впевнений, що відбудуться вибори 21 липня. Можуть не встигнути їх провести", - зазначив експерт.

Він прокоментував провалене у Верховній Раді голосування за відставку прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Гройсмана не відправили у відставку і у кожної політичної сили були на те свої причини. Я вважаю, що необхідно дати йому час, щоб він надав звіт про роботу і виправив ряд помилок свого уряду", - сказав він.

На його думку, рейтинг партії екс-президента Петра Порошенка навіть після ребрендингу продовжить падати, однак в парламенті ця політична сила - "Європейська солідарність", буде. При цьому шанси на її включення в коаліцію зі "Слугою народу" надзвичайно малі. Експерт зазначив, що найімовірніше, коаліційну більшість складуть пропрезидентська партія та партія "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Опозицію можливо створять "Опозиційний блок" і "Опозиційна платформа - За Життя", в разі свого об'єднання.

Окремо Костянтин Матвієнко окреслив основні ризики політичної кризи в Україні.

"До політичної кризи може призвести однопартійний уряд, ескалація агресії РФ, холодна зима і некерована інфляція. Це основні загрози", - зазначив він.

Щодо діяльності Ігоря Коломойського в Україні експерт зазначив, що в першу чергу бізнесмен цікавиться поверненням своїх колишніх активів, переданих в державну власність, зокрема, "Приватбанком" і "Укрнафтою".

"У Коломойського зараз два питання - встановити нормальні відносини з США і повернути свої активи. Чи буде Коломойський створювати перешкоди для боротьби з корупцією, обіцяної Зеленським? Ну, Зеленський обіцяв не призначати близьких до себе людей і призначив їх", - сказав він.

Також експерт представив свій прогноз щодо оновлення складу Верховної Ради після виборів.

"Вона буде оновлена. Сегмент партії "Слуга народу" точно оновиться."Опозиційний блок" залишиться в тому ж складі. У Порошенка, думаю, не буде нових осіб, тільки ті, хто потребують депутатської недоторканності. Партія "Батьківщина" має вже збалансовану команду, тому змін не потребує, до того ж Тимошенко має досвід і знає кадрову базу, тому може претендувати на місце прем'єра", - заявив експерт.