RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У США порівняли військові можливості НАТО і Росії

Постійний представник і посол США при НАТО Дуглас Лют вважає, що за останні 10 років Росія зробила серйозні кроки для модернізації своїх збройних сил. За його словами, в РФ інвестують кошти для розвитку всього спектру озброєнь — від звичайних до стратегічних ядерних засобів.

Ці заяви Дуглас Лют зробив на прес-конференції в Брюсселі напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу, яка відбудеться 19-20 травня, передає кореспондент "Апострофа".

"У розвитку стратегічного ядерного потенціалу Росії немає нічого нового — це так званий потенціал ядерного стримування, який відповідає світовим угодами. Нове полягає в тому, що відбувається модернізація в області звичайних озброєнь і десять років тому ми такого не бачили", - заявив Лют.

За його словами, в НАТО спостерігали ці можливості в Криму, на Донбасі і зовсім недавно в Латакії, в Сирії. "Ми бачили їх демонстраційні пуски ракет підводного і морського базування, просунуті системи ПРО в Криму, в Латакії, в Калінінградській області. Можна з упевненістю сказати, що нові модернізований потенціал Росії готовий достатньою мірою... І найголовніше, ми спостерігаємо готовність Росії його використовувати", - заявив Лют.

У той же час, за словами посла, сили НАТО все ж значно перевищують російські. "Якщо підсумувати звичайний військовий потенціал Росії і порівняти його з потенціалом НАТО, то ми випереджаємо його по всьому спектру", - вважає Дуглас Лют.

Кажучи в зв'язку з цим про те, як США мають намір допомагати Україні в боротьбі з російською агресією, дипломат зазначив, що найбільш ефективною є політична підтримка, підтримка режиму санкцій по відношенню до РФ разом з Євросоюзом, а також підтримка Збройних сил України навчанням і консультаціями. "Мінськ-2, може, і не є бездоганним шляхом для політичного рішення (конфлікту на Донбасі, - "Апостроф"), але це той шлях, який ми обрали", - сказав Лют.

Як повідомляв "Апостроф", раніше британський генерал, колишній заступник верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі сер Олександр Річард Ширреф висловив думку, що протягом найближчого року між Росією і Європейським Союзом може статись ядерний конфлікт.