Відомий журналіст розповів, як голова РПЦ зображує маленького Путіна

Відомий російський журналіст Олександр Невзоров заявив, що відмова Московського патріархату від участі у Всеправославному Соборі свідчить про те, що голова Російської православної церкви (РПЦ) патріарх Кирило (Гундяєв) таким чином "зображує маленького Путіна".

Про це він сказав в інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви".

"РПЦ відмовилася брати участь у Всеправославному, або Всесвітньому, як він по-іншому може бути названий, соборі. Це, ну, скажімо так, зрозуміло, що Гундяєв тут грає у такого маленького Путіна і зображує маленького Путіна. Він теж дуже хоче цього ізоляціонізму, він теж хоче виявитися настільки ж драматичною складною фігурою, яку вітторгнув увесь інший світ. Але якщо Росія так чи інакше якось за рахунок своєї величини і потрібності світу все одно виплутується і все одно залишається державою, в існування якої багато хто зацікавлений, то РПЦ, для РПЦ це жахлива трагедія. Тепер РПЦ – це розкольники, це схизматики, це люди... ну, от знаєте, як маленький торшер урочисто заявляє про припинення своєї співпраці з електростанцією", - заявив журналіст.

Невзоров зазначив, що Гундяєву "дуже нелегко було б опинитися на цьому соборі, де, по-перше, судячи з усього, українській церкви дадуть-таки помісність, і вона отримає право голосу, і отримає право вимести зі своєї території московських попів".

"Я думаю, що тут проблема суто особистісна, і це проблема Гундяєва. Гундяєв до такої міри звик бути царем царів, він до такої міри звик купатися в золоті та в безупинному підлабузництві – ви навіть собі не розумієте рівня і градуси цього підлабузництва. І раптом він повинен опинитися в ситуації, де він один з, де є набагато більш старші церкви, де є набагато більш важливі люди, де і "орлецы" у когось більші, і значення у когось вище. І ось тут ось він повинен з краєчку стояти. Адже РПЦ – дуже молода церква, налічує, по-моєму, всього десь чотириста чи чотириста тридцять років історії. Вона мізерно мала. От свою власну автокефалію вона отримала тільки в XVI столітті", - сказав журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", Верховна Рада України прийняла 16 червня звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні.