RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Можуть постраждати цивільні: названі серйозні наслідки нової війни розвідок США і Росії

Відновлення війни розвідок США і Російської Федерації буде мати серйозні наслідки як для розвідувальних органів, так і для цивільних, які можуть потрапити під "перехресний вогонь".

Про це йдеться в матеріалі віце-президента департаменту тактичного аналізу приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Скотта Стюарта, текст якого є в розпорядженні "Апострофа".

Відзначається, що до відновлення війни розвідок привела зростаюча агресивність російських спецслужб після вступу на посаду президента РФ Володимира Путіна в 2000 році.

"Хоча пересічний громадянин може думати, що посольства мають переважно дипломатичні і консульські функції, вони також є важливими ресурсами для розвідувальних органів. По суті, кожна країна використовує дипломатичні об'єкти, такі як посольства, для шпигунських місій. У розвідці вони використовують дипломатичний імунітет для захисту своїх агентів. У контррозвідці зосереджуються на стеження за дипломатами, яких підозрюють у роботі на іноземні спецслужби", - йдеться в матеріалі.

За словами Стюарта, після недавніх подій всім залученим сторонам, особливо США та Росії через велику кількість висланих дипломатів, доведеться зіткнутися з реальними наслідками для діяльності їх спецслужб.

"Дійсно, більшість висланих дипломатів, ймовірно, були співробітниками розвідки під офіційним прикриттям, і їх втрата поставить в скрутне становище решту агентів. Співробітники розвідки без дипломатичного імунітету, яких в США називають "офіцерами під неофіційним прикриттям" і "агентами-нелегалами" в російській термінології, виявляться в несприятливому становищі, оскільки вони більш уразливі", - вважає експерт.

Він прогнозує, що ці розвідники збільшать свою активність у Росії і США, так як їм буде необхідно заповнити прогалини, знайти нових агентів і подбати про існуючих.

"Інформатори, яких курирували вислані агенти, будуть більшою мірою покладатися на засекречені методи зв'язку, а не на особисті зустрічі з обробниками. Тим часом агенти-нелегали будуть займатися всім тим, що передбачає особистий контакт. Вашингтон і Москва можуть задіяти додаткових агентів без офіційного прикриття, щоб вони допомогли нести навантаження", - підсумував Стюарт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Між Росією і Америкою розгорається нова війна, шпигуни готуються до битви - приватна розвідка США.