RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У РФ пояснили, навіщо Путін не любить НАТО і в чому він бреше росіянам

Президент РФ Володимир Путін через ЗМІ створює в очах росіян негативний образ НАТО, щоб, зокрема, переконати населення гуртуватися навколо національного лідера.

Про це "Апострофу" заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Коли Путін говорить про НАТО, це предмет його стурбованості. І тут проявляється абсолютно різний підхід до НАТО в країн Східної Європи і в Росії. Східноєвропейські країни, дивлячись на те, що сталося в Україні, дуже поспішають і щосили намагаються використовувати всі доступні можливості, щоб приєднатися до цього блоку.

А Росія вважає це проявом експансіоністської сутності блоку НАТО. Східноєвропейські країни вважають, що таким чином вони можуть забезпечити свій державний суверенітет і військову безпеку. І тут принципово різні підходи. НАТО – блок добровільний: він не приєднував за допомогою військової сили території сусідніх держав", - сказав політолог.

Він підкреслив, що в очах Росії розширення НАТО є наслідком агресивної політики Заходу.

"В очах Заходу воно продиктоване агресивною політикою Росії. Не думаю, що позиція Путіна щодо НАТО в якійсь мірі здивує європейського читача, але для російського читача це важливо, тому що НАТО використовується в якості досить ефективної страшилки на внутрішньому інформаційному полі", - пояснив Орєшкін.

За його словами, з огляду на будову російського телебачення, багато хто дійсно відчуває себе за залізною завісою, в кільці ворогів. І на тлі зниження економічних і соціальних стандартів це, мабуть, єдиний стимул, щоб переконати населення гуртуватися навколо національного лідера.

"Так що нічого нового немає, це все цілком передбачувано. Та й взагалі, треба сказати, нічого нового в цьому інтерв'ю не прозвучало. І ніяких сигналів, прихованих або відкритих, які так люблять вивчати "кремленологи", на мій погляд, Путін в цьому інтерв'ю не дав.

Путін просто ще раз зафіксував свою непохитну позицію, яку можна розглядати як підтвердження принципових підстав для подальшого розвитку політичної ситуації в Росії: "Ми в обложеному таборі; нам треба об'єднуватися і давати відсіч, затягнути пояси, а коли ворог на порозі, не до економічних новацій". Так що тут все передбачувано, зрозуміло і досить нецікаво, як мені здається", - вважає Орєшкін.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін не хоче відповідати за брехню: росіянам доведеться затягувати паски.