У США заарештували українців з відомої хакерської групи: названі прізвища

У США заарештували трьох українців, яких підозрюють в участі в хакерському угрупованні FIN7.

Про це йдеться в заяві на сайті відомства.

"Троє високопоставлених членів міжнародної кіберзлочинної групи, що працюють в Східній Європі, були арештовані і в даний час знаходяться під вартою. Їм пред'явлені звинувачення в окружному суді США в Сіетлі", - уточнюється в повідомленні.

Затриманими виявилися троє громадян України: 44-річний Дмитро Федоров, 33-річний Федір Гладир і 30-річний Андрій Колпаков. Передбачається, що вони є членами хакерської групи, широко відомої під назвою FIN7 (також групу називають "Carbanak" або "Navigator").

Згідно з висновками звинувачення, FIN7 зламали тисячі комп'ютерних систем і вкрали мільйони номерів кредитних і дебетових карт клієнтів, які група використовувала або продавала для отримання прибутку.

Тільки в Сполучених Штатах FIN7 успішно зламали комп'ютерні мережі компаній в 47 штатах і окрузі Колумбія, вкрали більше 15 млн даних карток клієнтів з понад 6500 окремих торгових терміналів.

Так, в січні 2018 роки за кордоном заарештували Гладиря і Федорова. Гладир був заарештований в німецькому Дрездені і зараз його утримують під вартою в Сіетлі до судового розгляду.

"Очевидно, що Гладир працював системним адміністратором FIN7, який, серед іншого, підтримував сервери і канали зв'язку, що використовуються організацією, і керував делегуванням завдань іншим учасникам схеми. Розгляд справи Гладиря заплановано на 22 жовтня", - йдеться в повідомленні.

Федоров, який вважається хакером високого рівня, ймовірно, контролював роботу інших хакерів. Він був арештований в польському місті Бельсько-Бяла. Федоров знаходиться під вартою в Польщі до його екстрадиції в США.

В кінці червня в іспанському місті Лепе заарештували Колпакова. Він також вважається одним з керівників групи хакерів. Колпаков знаходиться в Іспанії, чекаючи запиту США про видачу.

Відзначається, що кожен з трьох українців звинувачується в 26 кримінальних злочинах, включаючи змову, дрібне шахрайство, злом комп'ютерних програм, шахрайство з доступом до пристрою і викрадення особистих даних.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Україні затримали відомого хакера.