RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Гроші або мораль: з'явився прогноз щодо "дружби" ЄС з Росією

Повернення Росії в ПАРЄ - це грошовий інтерес європейського бізнесу та політиків.

Про це "Апострофу" розповів експерт з питань міжнародної політики Ілія Куса.

"Не знаю, наскільки їм дійсно не вистачає російських грошей, але питання в тому, що повернення Росії в ПАРЄ - це інтерес, по-перше, частини європейського бізнесу, по-друге, частини європейських політиків. Особливо це стосується тих, хто прийшов до влади в ході електоральних кампаній 2016-2017 років. Багато з них - я зараз маю на увазі правих націонал-популістів - культивують і просувають ідею нормалізації відносин з Росією. Тому, в принципі, це логічний результат останніх подій, які відбувалися всередині ЄС", - розповів експерт.

За його словами, варто очікувати, що європейські політики, принаймні частина з них, почнуть говорити про те, що треба повертатися до більш чи менш збалансованих відносин з Москвою.

"Цінності або гроші? У цьому плані, на мій погляд, перемагають гроші. Зокрема, я так думаю. На жаль, міжнародна політика побудована таким чином, що гроші мають більшу вагу, ніж норми або цінності. Європейський Союз кілька разів вже це демонстрував, і стосувалося це не відносин з Росією, а інших держав. Йдеться, наприклад, про Азербайджан. Ми пам'ятаємо історію, коли він роздавав хабарі, і нічого за це не було. Після того, як журналісти повідомили про це, ніяких дій не відбулося, нікого не затримували, не звільняли. Власне, це і є ціна цінностей", - заявив Куса.

Також він підкреслив, що треба розуміти, що цінності і мораль, на жаль, ніколи не були головними в міжнародних відносинах. Міжнародний ліберальний порядок, встановлений після Другої світової війни, приніс права людини як основоположний принцип державного права. З'явилися нові категорії міжнародної кримінальної юстиції, наприклад, сексуальні злочини, які тепер можна розслідувати і за які можна карати.

"Однак це ще не той утопічний порядок, коли мораль і цінності стоять на першому місці, а люди заради них можуть відмовитися від власного багатства і благ. Поки такого не відбувається, але це цілком логічно і відповідає людській природі", - підсумував експерт з питань міжнародної політики.

Читайте докладніше в матеріалі "Апострофа" - Дзвіночок для України: нова еліта Європи хоче зближення з Москвою.