RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Под древней пирамидой в Мексике нашли тайный ход: опубликовано видео

Під пірамідою Місяця у стародавньому мексиканському місті Теотіуакан археологи виявили секретний тунель, побудований ще до приходу ацтеків

Як пише видання Science Alert, тонель міг мати ритуальне значення і використовуватися для "зв'язку" із підземним світом.

Приховані порожнини під пірамідою виявило сканування, а сам тунель, ймовірно, веде до поховальної камери. Він розташовується на глибині восьми метрів, йде на південь від центральної площі Plaza de la Luna та веде до порожнини завширшки 15 метрів (поховальної камери). На думку вчених, у тунеля мало бути ще одне відгалуження - східне, проте отвір міг обвалитися.

"Ці великі ритуальні комплекси є священним ядром міста Теотіуакан", - говорить археолог Вероніка Ортега з Національного інституту антропології та історії (INAH) в Мексиці. "Всі люди вважали це меккою цивілізації, тому те, що може бути знайдено всередині, допоможе розгадати відносини, які цей древній мегаполіс мав з іншими регіонами Мезоамерики".

Вона додала, що поки вчені не знають вмісту поховальної камери, проте раніше у піраміді вже знаходили багато скелетів та слідів жертвоприношень, тож відкриття ще одного такого об'єкту під землею не буде дивним.

Нагадаємо, Теотіуакан — величезне доколумбове місто в долині Мехіко, на території якого розташовані найбільші піраміди Месоамерики.

Як повідомляв "Апостроф", археологи з Болгарії та Британії знайшли на дні Чорного моря корабель, який пролежав під водою понад 2400 років.