RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Розчарування і песимізм: в Росії заявили про "перелом у свідомості" громадян

За останні півроку у росіян з'явився запит на миролюбну зовнішню політику Росії.

Про це йдеться в доповіді "Осінній перелом в свідомості росіян: швидкоплинний сплеск або нова тенденція?", Який представлять економісти Михайло Дмитрієв і Сергій Белановский і психологи Анастасія Микільська та Олена Черепанова, повідомляє РБК.

Для підготовки експерти використовували психологічні тести та фокус-групи, які формували з різних категорій населення в різних містах Росії.

У квітні і травні 2018 року більшість респондентів говорили, що підтримують зовнішню політику Росії, хоча інтерес до неї знижувався. Тільки одиниці відзначали, що на підтримку інших держав витрачається занадто багато грошей і що зовнішньою політикою населення відволікають від внутрішніх проблем. Однак в жовтні рівень підтримки чинної зовнішньої політики знизився, і у відповідях респондентів з'явився запит на миролюбну лінію, відзначається в доповіді.

Автори доповіді вважають, що до цього призвели "шпигунські скандали, які падають ракети, окремі висловлювання російських політиків, тривала війна в Сирії". Крім того, в жовтні серед росіян збільшився песимізм щодо майбутнього: 68% опитаних сказали, що через п'ять років Росія буде слабнучою і відсталою державою із заляканим населенням, яке не має права голосу.

Переважна більшість опитаних (94%) заявили, що більше не покладаються на державу і розраховують тільки на себе. Жовтневий опитування також показало, що запит на справедливість в суспільстві різко посилився і витіснив запит на сильного лідера, який домінував раніше. Крім того, у росіян намітився запит на лідерів нового типу - чесних, демократичних, здатних визнавати помилки і виявляють повагу до людей, - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилися фото дивних плакатів, з якими журналісти прийшли на підсумкову прес-конференцію президента Росії Володимира Путіна.