Агент ФБР "Вася" загадково загинув на Донбасі: неймовірна історія американця з українським корінням

У мережі опублікували історію позаштатного агента ФБР Біллі Рейлі, який відправився в Донбас, а через три роки батьки знайшли його тіло. Сепаратисти стверджували, що він потрапив до співробітників ФСБ.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання The Wall Street Journal .

17 липня 2014 року, в день аварії малайзійського Boeing 777 в Донецькій області, куратор ФСБ Тім Рейнтджес попросив свого агента Біллі "зайнятися дослідженням" бойовиків так званої ДНР. У той же час Рейлі випадково дізнався, що його прадід був родом з Донбасу.

Біллі взимку 2015 року сказав батькам, що відправляється в Москву (Росія), а потім в місто Ростов-на-Дону. Саме через нього він планував потрапити на схід України в складі автоколони з гуманітарною допомогою. Тому агент ФБР обговорив це з куратором і заповнив анкету добровольця "Новоросії".

Відправлення в Росію

15 травня 2015 року Біллі прилетів до Москви, в районі Курського вокзалу він зустрівся з Михайлом Полинковим (позивний "Кришталик"), бойовиком "Новоросії", який займається вербуванням і набором добровольців. Рейлі представився як "Василь" - так само він був підписаний в своєму профілі в російській соціальній мережі "ВКонтакте".

За два тижні Рейлі встиг побувати в ростовській базі, в Саратові, Ульяновську і Волгограді - в останньому місті він хотів зустрітися з якимось "російським біологом". 31 травня Біллі повернувся в табір "Новоросії".

Журналістам видання донецький сепаратист Санал Вікторов (позивний "Броня Калмик"), який керував ростовським табором підготовки в 2015-2016 роках, розповідав, що Рейлі не збирався воювати. Зате американець оплачував випивку бойовикам з бази і давав гроші в борг - за кілька тижнів в Росії Біллі витратив більше двох з половиною тисяч доларів.

Рідні агента ФБР намагалися відрадити його від перетину кордону, але він стояв на своєму, хоча 20 червня надіслав повідомлення: "Зараз я хочу поїхати додому. Та-а-а-ак погано". Ще через п'ять днів він повідомив про "великі новини" і про те, що його плани змінилися.

Як зауважував Вікторов, Рейлі хотів перетнути кордон з Україною без відповідної позначки в паспорті. Він порадив Рейлі "чорний коридор" - секретний прикордонний КПП, підконтрольний сепаратистам. Перед перетином кордону "Калмик" попросив Рейлі вийняти сім-карту з телефону, щоб українські військові не змогли визначити його місце розташування на полі бою. Натомість він видав американцеві шолом, бронежилет, наплечную кобуру і камуфляж.

"Я посадив їх (добровольців - ред.) в червоний фургон, який надав Стрільков (колишній ватажок бойовиків Ігор Гіркін-Стрілков - ред.). Вони перетнули кордон", - розповідав Вікторов журналістам.

Зникнення агента ФСБ

Після 25 червня батьки Біллі більше не отримували звісток від сина, а 3 липня в районі Ростова-на-Дону телефон Біллі перестав виходити на зв'язок. Рейлі зверталися в посольство США в Москві і посольство Росії у Вашингтоні. Родині відповіли, що не знають, що сталося з їхнім сином. Консульське бюро Державного департаменту США і троє сенаторів готові були допомогти родині, але як тільки дізнавалися про зв'язки Рейлі з ФБР, справа зупинялася.

У липні 2017 року батько і мати Біллі самі вирушили в Ростов-на-Дону на пошуки сина. Місцеве управління СК оголосило американця в розшук як безвісти зниклого. Батьки дісталися до табору підготовки "Новоросії", але перекладач, який супроводжував їх, піклуючись про безпеку, попросив їх ні з ким не спілкуватися. Перший візит сім'ї в Росію не був успішним.

У червні 2018 року найнятий сім'єю приватний детектив з Москви повідомив батькам, що ім'я Біллі фігурувало в зведеннях МВС Росії. Детектив поговорив з Михайлом Полинковим, який повідомив, що Біллі затримали співробітники ФСБ. Пізніше детективу довелося вийти зі справи, тому що, як він пояснив, влада пригрозила йому позбавленням ліцензії. У листопаді 2018 року в редакцію видання звернувся глава "Центру сприяння державі у протидію екстремістській діяльності" (ЦСГПЕД) Валерій Приходько. Він повідомив журналістам, що знайшов тіло Рейлі: "Його вбили".

Він поділився документом, в якому вказувалося, що труп Рейлі був виявлений 10 липня 2015 року у водосховищі поблизу українського села Дібровка в Донецькій області, неподалік від кордону з Росією. Згідно зі свідченням про смерть, причиною загибелі стали "проникаючі ножові поранення в область грудної клітини". Рейлі поховали в Шахтарську, в 36 кілометрах від Дібровки.

У квітні 2019 роки батьки Біллі повернулися в Росію за тілом сина. Проведений в Росії ДНК-тест останків підтвердив, що це дійсно їх син. 14 червня тіло в металевому ящику було доставлено в Детройт (США).

Що говорили зникнення Біллі Рейлі

Відзначають, що глава відділу з питань нацбезпеки ФБР в Детройті Тім Уотерс в 2018 році просив родину не розголошувати історію зі зникненням сина в пресі. За його словами, агента можуть вбити. Він також повідомив парі Рейлі, що молода людина планувала відправитися до Києва для зустрічі з прадідом, а після - зустрітися з батьками в Польщі, у тітки Кеті. Як пише видання, в реальності таких планів у сім'ї не було.

За словами Уотерса, Рейлі відправився в Росію для "подорожі по сільській місцевості". Однак співробітник ФБР не зміг пояснити батькам, чому доля їхнього сина так сильно зацікавила Тіма Рейнтджеса.

"Біллі працював на нас. Він був надзвичайно корисним нашій країні", - сказав Уотерс батькам, запевняючи, що поїздка в Росію не була завданням ФБР.

Журналісти в запиті ФБР поставили багато питань, проте відповідь вони отримали коротку: "ФБР ніколи не направляло Біллі Рейлі за кордон для виконання завдань ФБР".

Бойовики Донбасу про агента ФБР

Після виходу розслідування член "Новоросії" Михайло Полинков написав пост, в якому назвав журналістський матеріал "найкращим подарунком до дня народження". За словами Полинкова, він ще до приїзду Рейлі в Росію підозрював його в роботі на спецслужби США. Його пост ілюструють скріншоти листування з іншими членами "Новоросії". Судячи з скриншотів, Рейлі сам оплачував свої поїздки по Росії, також він купив два айфона і відеокамеру сепаратистові з позивним "Пірат".

"Його потрібно в СМЕРШ відправити. Потрібно як слід перевірити - ставлю на те, що він засланий козачок", - писав Полинков в травні 2015 року, називаючи американця "Васею".

У червні того ж року, стверджує Полинков, Біллі відвезли "дядька з контори".

"Згодом сказали, що через Васю встановили агентський ланцюжок, а оскільки сам Вася більше інтересу не представляв, то його відправили назад додому", - пояснив зникнення Рейлі член "Новоросії".

Полинков не вірить в смерть Рейлі, він вважає, що той "змінив особистість". Однак тут же обмовляється: "Участь шпигуна більш ніж логічна. Можна було б просто привітати СМЕРШ з відмінно виконаною роботою".

Як повідомляв "Апостроф", раніше пропагандисти так званої Луганської народної республіки заявляли, що на Донбас прибутку "іноземні агенти" для збору розвідувальної інформації.