RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

​Китай буквально "захоплює" Далекий Схід Росії: з'явилася розповідь місцевих жителів

Незважаючи на російсько-китайське зближення останніх років, жителі Далекого Сходу як і раніше називають стратегію КНР щодо сусідніх територій "експансією".

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ВВС.

Журналісти вирушили в сільськогосподарські регіони Росії, щоб провести дослідження. Вони вирішили побачити і проаналізувати дані, як співіснують фермери з КНР і місцеві жителі.

Статистика

В результаті аналіз показав, що китайські фермери представлені в 40% районів Далекого Сходу. Лідер за китайською присутністю - Єврейська автономна область (ЄАО). Так, в Ленінському районі китайці орендують близько 62 тис. га. Для порівняння: за даними Росстату, в 2018 під посіви тут використовувалася 81 тис. га.

Однак вся ця інформація представлена тільки за офіційними даними. Місцева влада підкреслює, що не у всіх випадках китайці записують наділи на себе.

Фіктивні господарства громадян Китаю

"Наприклад, в Єврейської автономної області в 20% випадків вихідці з Китаю обробляють землі, записані в Росреєстрі на росіян", - розповів губернатор регіону Олександр Левінталь.

Також це підтвердив і фермер з Смідовічського району ЄАО Анатолій Іллюшко: "У нас більше 10 таких фіктивних господарств".

Ще один варіант неофіційної оренди - шлюб з російськими громадянами, розповідає голова Спілки селян ЄАО Олександр Ларик.

В результаті реальну частку китайських господарств доводиться оцінювати спираючись на слова місцевих жителів.

"Практично вся земля, яка була в радгоспах, віддана китайцям", - говорить Ларик.

На його думку, вихідці з КНР контролюють 65-70% придатних земель в ЄАО, в той час як глава регіону Левінталь вважає, що мова йде про 56%.

В Амурській області, за оцінкою фермера з Благовіщенського району Євгена Соколовського, китайці займають чверть всього ринку. На великі російські агрохолдинги припадає близько 50% всього сільгоспвиробництва.

Як з'ясували журналісти, дані Росреєстра цілком відображають реальність: в районах з високою часткою китайських фермерів вони є помітною економічною і навіть соціальною силою.

Робота китайців в Росії

Основну роботу китайці вважають за краще віддавати своїм землякам, а росіян беруть на допоміжні посади, поділився глава Союзу селян ЄАО Олександр Ларик.

У той же час керівники китайських ферм стверджують, що раді б наймати більше росіян - так нікого. Кажуть, що багато п'ють і мають серйозні проблеми з алкоголем.

"Китайці не п'ють і не мають куди бігти: вони приїхали до нас на сезон. Наш громадянин вийшов на тиждень, слізно попросив грошей і пішов у запій. Техніка стоїть в полях, ламається", - розповіла керівниця сільгосппідприємства з Амурської області, яка вийшла заміж за китайця.

Як повідомляв "Апостроф", Національний статистичний офіс КНР зафіксував найповільніше за 27 років зростання економіки держави.