Через 90 хвилин: спливли скандальні деталі рішення Трампа по військовій допомозі Україні

Пентагон отримав першу офіційну вказівку зупинити надання Україні військової допомоги через півтори години після телефонної розмови президентів США й України 25 липня.

Це випливає з електронних листів, отриманих за рішенням суду американською неурядовою організацією Center for Public Integrity (СРІ).

У документах на 146 сторінках, наводиться листування посадовців Пентагону і Служби бюджету та управління Білого дому щодо надання оборонної допомоги Україні.

Велику частину тексту в документах було закрито чорнилами, що ускладнює встановлення деталей, зауважили в CPI, але наголосили на наявності великої кількості свідчень, що підтверджують стурбованість посадовців Білого дому правомірністю рішення про затримку допомоги Києву. Зокрема, в листуванні посадовці обговорюють нестачу пояснень затримки допомоги, а також утаємниченість процесу.

Зокрема, про вказівку про затримання допомоги в день, коли Дональд Трамп розмовляв із українським президентом Володимиром Зеленським, свідчить електронне повідомлення посадовця Білого дому Майка Даффі.

"На підставі вказівок, які я отримав у світлі планів адміністрації переглянути допомогу Україні, включаючи Ініціативу з оборонної безпеки України, будь ласка, утримайтесь від будь-яких подальших асигнувань Міністерства оборони до надання інструкцій у рамках цього процесу", – писав Даффі в Пентагон 25 липня.

Цей лист датований 11:04 25 липня, тобто був відправлений через 90 хвилин після розмови президентів, що стала причиною розслідування щодо імпічменту Трампа.

Як раніше повідомляв "Апостроф", Конгрес США погодив оборонний бюджет країни на 2020 рік, в якому передбачено виділення військової допомоги Україні в розмірі 300 мільйонів доларів.