RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Названо несподівану причину занепаду поселень вікінгів в Гренландії

Вчені знайшли пояснення занепаду колоній вікінгів на острові Гренландія, які існували там протягом майже всього середньовіччя, однак зникли в 15 столітті.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Вокруг света. Украина".

Дослідники вважають, що причиною занепаду поселень стала надмірна експлуатація найціннішого ресурсу спільноти - моржового бивня.

Бивні моржа продавали по всій Європі на початку середньовіччя, це був ходовий товар. Кость використовували для створення самих різних предметів: від розп'ять до ігрових фігур. Вікінги, що жили в Гренландії, практично володіли монополією на цей продукт.

Аналіз виробів показав, що з часом торговці стали все частіше покладатися на дрібних тварин, самок моржів, що живуть на півночі острова. Подорожі вікінгів за бивнями стали більш тривалими і небезпечними, а видобуток більше не приносив великого доходу.

За словами вчених, жителям Гренландії потрібно було закуповувати залізо і деревину з материкової Європи. Самі вони не могли запропонувати в якості обміну практично нічого цінного, крім моржевих бивнів.

По мірі зниження вартості цього товару в Європі, гренландцям довелося добувати все більше і більше бивнів для збереження економічної життєздатності своїх поселень.

Група дослідників з Великобританії і Норвегії проаналізувала 67 черепів моржів, разом з якими транспортувалися бивні, що відносяться до 11 і 15 століть. На стать і місце перебування тварини вказувала комбінація древньої ДНК і стабільних ізотопів.

Дослідники також враховували тенденції в технологіях виробництва, щоб визначити, коли використовувалася кістка.

Результати аналізу дозволяють припустити, що аж до 13-14 століть гренландські вікінги полювали на моржів, що мешкають в районі моря Баффіна, на північно-західному узбережжі острова.

Згодом росла залежність від бивнів дрібних самок моржів. Це свідчить про те, що вікінги відчували брак ресурсів, що швидше за все було пов'язано з їх надмірною експлуатацією, хоча середньовічна зміна клімату ( "малий льодовиковий період") також могла зіграти свою роль.

По мірі скорочення поставок бивнів до материкової Європи перевагу стали віддавати слоновій кістці, яка доставлялася через західноафриканські торгові шляхи.

Вчені вважають, що проблема з ресурсами підірвала стійкість гренландських колоній. Криза збільшувався ще й зміною клімату, яка довгий час вважалася однією із головних причин зникнення вікінгів з Гренландії в п'ятнадцятому столітті.

Як раніше повідомляв "Апостроф", дослідники з Оксфордського університету (Велика Британія) відкрили нову морську тварину, яка здатна бачити, не володіючи при цьому очима.