RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Світу загрожують космічні війни: які битви будуть вестися на орбіті - The Telegraph

Коли в січні США вперше зловили російський супутник на хвості свого власного космічного корабля, була причина для підозр. Але після того, як 15 липня майже ідентичний супутник "Космос 2543" випустив ракетоподобний снаряд, ця підозра перетворилося в суспільну тривогу і гнів.

Про це пише видання The Telegraph.

Генерал Джон Реймонд з недавно створеної американської космічної армії Дональда Трампа заявив, що цей крок "відповідає опублікованій військовій доктрині Кремля щодо застосування зброї", що загрожує високотехнологічній техніці в космосі.

У свою чергу, голова космічного управління Великобританії наслідував його приклад.

"Подібні дії загрожують мирному використанню космосу і створюють небезпеку для супутників і космічних систем", - сказав віце-маршал авіації Харві Сміт.

І хоча снаряд і не вразив мету, інцидент, який, за твердженням Росії, не став кроком вперед у випробуваннях зброї, загрожує серйозною ескалацією напруженості в небі.

"Будь-який конфлікт в космосі буде прямим результатом конфлікту на Землі", - говорить Кріс Ньюман, професор космічного права і політики в Університеті Нортумбрії.

Росія не єдина. Північна Корея показала, що у неї є балістичні ракети і космічні ракети-носії, які можуть досягати орбіти, в той час як Китай та Індія також показали свою здатність знімати супутники з неба.

Тисячі супутників в космосі диктують все, від навігаційних систем до світових фінансових ринків, тому за словами експертів, атаки на супутники несуть безпрецедентний ризик.

Проекція ракети, яка вражає ціль супутника, може призвести до "значної події, що генерує уламки", які, за словами Ньюмена, "зашкодять космічному середовищу".

Видання пише, що якби хоча б один супутник був зруйнований, удар був би катастрофічним. Оламки сміття в космосі можуть привести до каскаду зіткнень, які поширяться назовні і нанесуть збиток будь-якій кількості космічних кораблів.

Крім цього, атака в космосі може так само легко початися на Землі. Протягом багатьох років робилися різні спроби укласти договір про космічному зброю, щоб гарантувати, що зброя не потрапить в космос, але в більшості випадків воно не було реалізовано.

Договір щодо космосу, укладений в 1967 році, забороняє розміщення ядерної зброї і зброї масового знищення в космосі. Але немає повної заборони на зброю.

Відстежувати то, що знаходиться в космосі, теж складно. Так званий космічний каталог, керований США, дає уявлення про те, скільки об'єктів знаходиться в безпосередній близькості від Землі, але існує "мізерна інформація", і важко зрозуміти, якою є справжня функція супутника в космосі.

Причина - багато супутників мають подвійні функції, які можуть бути одночасно і доброякісними, і небезпечними. Наприклад, GPS - це, перш за все, військовий додаток, який також використовується в навігації і в якості сигналу синхронізації для угод в банківській сфері.

Як писав "Апостроф", Сполучені Штати звинувачують Росію у випробуванні в космосі зброї для знищення супутників.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: