RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

SpaceX успішно випробувала прототип космічного корабля - його відправлять на Марс і Місяць

Компанія SpaceX провела перші льотні випробування прототипу другого ступеня надважкої ракети Starship. У найближчі роки планують почати запускати на цій ракеті пілотовані місії для створення населених баз на Марсі та Місяці.

Про це повідомляє N + 1.

Під час випробувань прототип SN5 піднявся на 150 метрів, перемістився в бік і здійснив м'яку посадку на іншу частину випробувального майданчика.

Starship - це перспективна надважка ракета, яку SpaceX розробляє в якості заміни ракет Falcon. Вона складається з двох повністю багаторазових ступенів, причому друга одночасно буде і пасажирським або вантажним космічним кораблем. Ракета зможе виводити на навколоземну орбіту вантаж масою більше ста тонн, і при цьому після виведення корисного навантаження обидві ступені зможуть здійснювати м'яку посадку на космодром або морську платформу.

Завдяки таким характеристикам і можливостям SpaceX планує в найближчі роки почати запускати на цій ракеті пілотовані місії для створення населених баз на Марсі та Місяці.

Прототип SN5 успішно пройшов криогенні випробування із закачуванням палива, а потім і вогневі випробування з запуском двигуна. На цьому прототипі встановлений лише один метан-кисневий двигун Raptor, але на фінальній версії другого ступеня їх буде шість. 5 серпня інженери з другої спроби приступили до перших льотних випробувань. Трансляція випробувань проходила на YouTube-каналі NASASpaceFlight.

Відразу після зльоту ракета стала сильно нахилятися і зрушуватися в бік, але оскільки двигун має відхиляється вектор тяги, він за кілька секунд компенсував зміщення, і ракета полетіла майже вертикально вгору. Потім апарат ненадовго завис на одній висоті і приступив до зниження. Варто зазначити, що під час зниження Starship був досить сильно нахилений, але при цьому знижувався без зміщення. Після того, як хмара з пилу і диму розсіялася, на трансляції стало видно, що ракета успішно приземлилася в декількох десятках метрах від місця старту.

Перший повноцінний запуск фінальної версії ракети попередньо призначений на 2021 рік. SpaceX планує використовувати Starship не тільки для космічних запусків, а й для суборбітальних пасажирських перельотів між континентами.

Як повідомляв "Апостроф", 13 червня, компанія SpaceX здійснила новий запуск Falcon 9 з мікросупутниками.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ Тема: Наука
Теги: