RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Нідерландах придумали грибну труну - тіло в ній розкладається за пару років: фото

Вчений з Нідерландів розробив екологічні живі труни з грибів, які сприяють швидкому розкладанню тіла і завдають меншої шкоди навколишньому середовищу.

Про це повідомляє Dezeen.

Перші екземпляри грибних трун, створених Бобом Хендриксом, протестували кілька голландських похоронних агентств, а на початку вересня в одному з них поховали 82-річну жінку.

Хендрікс пояснив, що міцелій перероблятиме токсини, які виділяє мертве людське тіло і створювати умови для зростання нових рослин. Він додав, що цей принцип використовували після аварії на Чорнобильській АЕС, а деякі фермери використовують міцелій для очищення грунту.

"Міцелій постійно шукає відходи, щоб переробити їх на поживні речовини для навколишнього середовища", - розповів він.

На створення труни йде тиждень. Людське тіло в ній буде розкладатися протягом двох-трьох років, хоча в звичайних трунах цей процес займає до 10 років. Його приблизна вартість становить € 1,5 тисячі.

"Ми живемо на природному кладовищі. Ми недалекоглядні паразити. Ми зношуємо свої організми до недієздатних, токсичних відходів - але що якщо залишити в них життя? "Живий кокон" дозволить людям знову стати одним цілим з природою і збагатити грунт, замість того щоб забруднювати його", - говорить Хендрікс.

В даний момент вчені вивчають вплив нових трун на якість ґрунту. Вони сподіваються, що їх дослідження допоможуть переконати місцеву владу використовувати їх розробку.

Раніше "Апостроф" розповідав, що американського ветерана Другої світової з незвичайним ім'ям сьют Економ поховали в труні, стилізованій під велику упаковку жувальних гумок Juicy Fruit. На перший погляд примха старого може здатися вкрай дивною, але за нею ховається досить мила історія.