RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Єгипті виявили стародавній оазис у формі серця: фото з космосу

Пролетівши на 400 кілометрів над Землею, астронавти на борту Міжнародної космічної станції (МКС) подивилися на нашу планету і побачили оазис у формі серця, що розквітає в єгипетській пустелі. Сьогодні, 14 лютого, сайт обсерваторії НАСА поділився вражаючим зображенням особливою валентинкою для всієї планети.

Про це розповідає "Апостроф" з посиланням на LiveScience.

Відомий як оазис Файюм, це пишне серце в пустелі насправді є широким водно-болотним басейном, який простягається на 450 квадратних миль (1200 квадратних кілометрів). Хоча сьогодні оазис, можливо, і не такий густонаселений, як Велике Яблуко, за даними NASA, оазис підтримував людське життя протягом приблизно 8000 років і був плацдармом для деяких з найамбітніших інженерних подвигів у стародавній історії.

Фото: LiveScience

Оазис, що живиться через природний канал сусідньої річки Ніл, відомий як Бахр Юссеф, колись був озером під назвою Озеро Моеріс. Згідно з географічним відділом Університетського коледжу Лондона (UCL), існування озера залежало від сезонних повеней з Нілу. Коли вода повеней Нілу була занадто низькою, правителі Стародавнього Єгипту іноді вживали сміливих заходів. Існують докази того, що послідовність фараонів, які жили близько 4000 років тому, усунули один особливо серйозний дефіцит води, розширивши Бахр Юсеф, щоб вручну повертати воду в регіон.

"Це був один із найперших масштабних національних гідрологічних проектів у світі. Відповідальними королями 12-ї династії були Аменемхет I-III, і вони отримали титул "інженерних королів", – йдеться на сайті UCL.

Завдяки цим інженерним роботам давнини, решта розлогого дна старого Моериса залишається родючим оазисом, який підтримує багато сіл, міст, ферм і садів, які ви (і астронавти) можете побачити в сірих плямистих регіонах, що складають оазис.

"І тому ми дякуємо стародавнім фараонам за цю географічну валентинку. Будемо сподіватися, що їхні серця все ще там, де вони повинні бути", - пишуть у LiveScience.

Раніше "Апостроф" писав про те, що астронавт показав, як виглядає засніжений світ з космосу.